Ny inriktning på förhandlingarna om Salems centrum

  • Förhandlingarna om centrumägarens förslag att flytta centrum till grusplanen avbryts.
  • Planeringen för att utveckla Salems centrum fortsätter.
  • Köpcentrum blir kvar på sin nuvarande plats, dock söker vi utvecklingsmöjligheter.
  • Intresset för bostadsbyggare är fortsatt mycket stort.

Kommunstyrelsen har beslutat om att avbryta förhandlingarna med centrumägaren om att flytta centrum till grusplanen, alternativ Beta. Förhandlingar har pågått i ett år. Anledningen till att förhandlingarna avbryts är att det inte finns ekonomiska förutsättningar att genomföra alternativ Beta enligt centrumägarens förslag. Tanken var att bygga parkering i botten, affärscentrum ovanpå och överst bostäder. På f d Skyttorpsskolans tomt skulle bostäder byggas. På nuvarande centrums mark skulle nya bostäder byggas, totalt 600 bostäder i hela centrumområdet. Läs mer om alternativ Beta här.

Utvecklingen av Salems centrum måste vara ett samarbetsprojekt där kommunen är en av de medverkande. Det innebär att resultatet är helt beroende av förhandlingar. Projektet ska bära sig för centrumutvecklarna, skattepengar ska inte användas för att bära upp projektet.

Nu blir förhandlingsupplägget att med nya intressenter, hämtade från tidigare idégivare i första hand, planera på basis av de tidigare förslagen benämnda alternativ Alfa, troligen med viss modifiering. Skillnaden mellan Alfa och Beta är att i Alfa är utgångspunkten att nuvarande affärscentrum ligger kvar och att grusplanen används för nya bostäder och utvidgning av parkeringen. Vi har intressenter att förhandla vidare med.

Det är viktigt för salemsborna att vi kan utveckla Salems centrum, inte minst med fler parkeringar och bostäder. Parkeringen ägs till 3/4 av centrumägaren, men kommunen behöver ”vara med vid bordet” för att få fram en utveckling. Istället för uppemot 600 bostäder siktar vi nu på runt 400 nya lägenheter i bostadsrätt och hyresrätt. Att bo i närområdet till Salems centrum torde vara mycket attraktivt. Fler bostäder – och gärna många mindre – ger möjlighet till både unga och äldre kommuninvånare att bo kvar i Salem. Det sätter också fart på flyttkedjorna till andra lägenheter i kommunen.

Läs pressmeddelandet från Salems kommun här.

 

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s