Irland

SONY DSC
Blasket island, utanför Dingle peninsula.

”Den gröna ön” är ingen tom turistslogan. Nej, snarare en frodigt utrop fyllt av grönska, ljus och skönhet. Fjärran från storstäders praktfulla arkitektur sträcker sig halvöarna på Irlands västkust lite trevande ut mot den blåa Atlantens blånande dyningar. De vita, små gårdarna ligger inbäddade i den vidsträckta grönskan så långt ögat kan se. Irland är vackert.

 

Cork och Kerry

70714BearaPanorama1

Längst ut på Beara peninsula svänger vägen i en högerkurva. Plötsligt öppnar sig ett vidsträckt panorama, hänförande vackert som det brukar heta. Men här blir man hänryckt.  Havet, vita stränder, vågorna med vita toppar som slår i de gråa klipporna, gröna ängar, ett antal gårdar och hus i gult, vitt och rosa i Ballydonegan och Allihies. En liten båt skumpar i havsvikarna. Det är en taggig men vacker kustlinje. Åker man vidare in i Allihies kan man stanna på puben som också är bed & breakfast.

SONY DSC
Taggig kustlinje på Beara-halvön.

 

SONY DSC
Puben i Allihies, Cork, Irland.

 

SONY DSC
Vägen från Ballydonegan in till Allihies, Cork, Irland.
SONY DSC
Den lilla båten i havsviken utanför Allihies, Cork.
SONY DSC
Blasket island, utanför Dingle peninsula.

Ögruppen Blasket islands utanför Dingle bjuder på en härlig vy från fastlandet. Öarna evakuerades 1953 då myndigheterna inte längre kunde garantera de ca 100 invånarnas säkerhet, utan vatten och el.

70710DinglePenPanorama1
Coumenoole innanför Blasket islands, Dingle peninsula, Kerry

Hamnen i Dingle.
Hamnen i Dingle.

 

SONY DSC
Hamninloppet, Dingle.

Gammal järnvägsbro, väster om Cork.
Gammal järnvägsbro, väster om Cork.

Galway och Cliffs of Moher

Cliffs of Moher, Liscannon, Irland
Cliffs of Moher, Liscannon, Irland

Cliffs of Moher är en slags signaturbild av ”den gröna ön”. Färden söderut från Westport via Clifden och Galway går längs Irlands väderutsatta västkust med alla sorters väder i omväxlande korta perioder. Det lätta regnet i ljummet sommardis dominerar.

Väl nere vid Cliffs of Moher möter en väldig parkeringsplats på de gröna vidderna. Besökscentret, med alla ingredienser, är insprängt i berget för att påverka intrycket så lite som möjligt, föredömligt. Ute på klipporna är sikten klar, men bara för ögonblicket. Snart väller dimman in, efter fem minuter finns inte längre någon sikt så fotograferingen fick gå snabbt. Men de 200 m höga klipporna är majestätiska och sveps in av alla dessa fåglar.

 

1407Clifden1
Sky road, utanför Clifden, Connemara, Irland

Sky road går ut på en halvö väster om Clifden i Connemara. Här kör man med magnifika vyer över skärgårdslandskapet. Vägarna är smala och ibland får man stjäla sig till de bästa fototillfällena.

1407Achill
Dooagh beach, Achill island, nordväst om Westport i Galway, Irland.

Achill island är en västlig utpost med gröna kullar, golfbana och semesterbyar. Längst ut ligger Dooagh beach. Vägen dit är smal och mycket brant, ett riktigt äventyr.

 Medeltida ruiner

SONY DSC

På Irland finns ett antal rundtorn som är medeltida försvarsanläggningar där befolkningen stängde in sig tills förråden och tog slut och man fick ge upp, eller att angriparna tröttnade och gav sig av. Ett sådant rundtorn finns mellan Waterford och Cork i Ardmore, tillsammans med en kyrkogård och ruinen av en katedral.

 

SONY DSC

Rundtornen är fascinerande symboler för Irland där de sticker upp från den gröna terrängen med sina gråa och uråldriga murverk.

SONY DSC
Rock of Cashel, klosterruin, Tipperary, Irland.

Rock of Cashel är en imponerande ruin mitt på Irland som var säte för kungarna av Munster på tidig medeltid. Den äldsta byggnaden är rundtornet från 1100-talet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s