Kungaparets besök – en härlig dag i regnet

90602BosseJohansson3

 Vid Nytorpsskolan                 (Foto: Bosse Johansson)

Det blev en härlig dag i Salem igår, regn och kyla till trots! Kungen och Drottningen åkte – tillsammans med oss andra – i en av SL:s etanolbussar runt till ett antal besökspunkter i kommunen. Kungaparet var intresserade, glada att möta unga och gamla salembor samt mycket trevliga att konversera med. Övriga gäster från hovet och länsstyrelsen kämpade på i regnet och det kändes gemytligt att umgås.

Man blir väldigt stolt över att få möta så många glada salembor i regnkläder och med svenska flaggor. Att gå genom flera led av människor genom Salems centrum eller ned till Skönviksparken, kändes rörande. 

Barn, ungdomar, äldre och alla som arrangerat blommade ut med en leende energi som gick rätt in i hjärtat. Alla som kämpat med förberedelser fick nu lön för mödan med råge.

90602BosseJohansson1

Rörelsegympa på Säbyhemmet                               (Foto: Bosse Johansson)

Vid Vällinge stod Hemvärnets musikkår och stridsskolans personal för ett prickfritt ceremoniellt mottagande. Det spratt rejält i benen på en gammal sergeant när marschtrummorna genljöd bland de regniga skyarna.

Salems församlings diskantkör sjöng änglalikt ”Ute blåser sommarvind” och annat i vår vackra 1100-talskyrka. Från tidig medeltid togs snabbt steget till 2000-talets banracing när företaget Rototest besöktes. Rototest är världsledande i testutrustning för högpresterande bilmotorer.

Elever och lärare i Nytorpsskolan bjöd på afrikansk dans till trummor och annat kreativt nytänkande i undervisningen. I skolmatsalen avåts en härlig cateringlunch från Villa Talliden. Här gjorde jag en kort presentation av kommunens olika kvalitéer, möjligheter och problem. När vi lämnade skolan stod hundratals elever och jublade åt kungaparet.

Utearrangemanget vid Säbylunden flyttades till biografen Murgrönan, där förskolegruppernas karnevalståg och kulturskolan spelade upp på scen. Här bjöds vi också av karateuppvisning av Rönninge Shukokai.

Därefter förevisning av förskolan Galaxen innan kommunen visade på hur barnen från förskolan och äldre från Säbyhemmet aktiverades tillsammans. Kungaparet fick en presentation av bowling (genom TV-pel) och ”rörelsegympa”, som verkligen var hjärtevärmande.

I Söderby park visades det nya bostadsområdet upp och en lokal för dagcenter och arbetsmarknadsenheten invigdes. Sist, men inte minst, anlände kungaparet och fullmäktiges ordförande Olle Glimvik med häst och vagn (täckt) till Skönviksparken för avslutning. Förutom de avslutande talen fick vi en grandios uppvisning av Rönninge Show Chorus. Deras version av ”I wish I was a punkrocker” svängde ordentligt.

90602BosseJohansson2

(Foto: Bosse Johansson)

 Ett stort tack till alla som arbetat ambitiöst och självuppoffrande för att dagen skulle kunna genomföras så väl. Ett särskilt stort tack till Kungen och Drottningen för att ni kom till Salem och ”gjorde” denna dag. Tack också till länsstyrelsen och hovet för ett utmärkt samarbete.

Salem har aldrig upplevt något liknande.

Kung Carl XVI Gustafs tal kan läsas här.

Titta gärna på fler bilder på kommunens hemsida .

2 kommentarer på “Kungaparets besök – en härlig dag i regnet”

  1. Vilken fantastiskt fin dag (trots regnet). Vi har mycket att lära av er dag och det var till stor hjälp att vi fick vara med igår.
    Med vänliga hälsningar Michaela
    P.S. Vår lokaltidning Kanalen publicerar nästa vecka en artikel om arrangemanget skickar den då. D.S.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s