Södertörns Rådslag 2009


Taxinge slott (från Rådslagsinbjudan).

Hundratalet intresserade hade fylkats på Taxinge slott (Nykvarn) i torsdags för att begå Södertörns Rådslag. Det är en årlig konferens mellan kommunpoltiker, tjänstemän, företagare, akademirepresentanter och andra intresserade av samarbetsfrågor i de åtta södertörnskommunerna; Nykvarn, Södertälje, Salem, Botkyrka, Huddinge, Tyresö, Haninge och Nynäshamn.

Inramningen var magnifik. Med Taxinge slott som vacker fond och lunchdepå avhölls själva konferensen i ”Stallet”, en mycket spännande konferenslokal. Högt i tak, vackra bjälkar, tegelmur med patina och mysiga möbler bildade en ombonad konferensmiljö. Taxinge slott och kommunen är verkligen att gratulera.

Mest intressant var det att lyssna till Magnus Hahn, personaldirektör på Scania. Han gav en ögonblicksbild av den allvarliga konjunkturen, men pekade fast mot framtiden. Idag är Scania en av åtta stora tillverkare i Europa med en årsproduktion av 73 000 lastbilar. År 2020 måste man producera dubbelt så mycket, annars är de, enligt Magnus Hahn, inte kvar på marknaden. Allt detta ska åstadkommas med samma personalstyrka som idag, 6000 anställda i Sverige.

Magnus Hahn pekade på tre komponenter som kommunala/politiska bidrag i Scanias fordonsbygge:

1/  Se till att vi får en ordentlig motorväg mellan Stockholm och Södertälje, med färre allvarliga olyckor och mindre kötid.
2/  Planera busslinjer som kan hämta upp skiftarbetare redan före 0600 på morgnarna.
3/  Håll förskolorna öppet till klockan 22 så att det passar skiftjobben.

Den första komponenten handlar om i vilken takt Stockholmsregionen får del av de skatteintäkter som betalas in till staten av 08:orna. Den andra går att åstadkomma, frågan är bara hur tidigt och om skattebetalarna ska stå för notan. Jag tycker dock inte att det är lämpligt att barn vistas i förskolor fram till 22.00. I så fall får man diskutera ”nattis”. För mig är det också en diskussion om familjebegreppet.

Vår kommunala värld har ofta sina skygglappar, dock inte så många som alla tror. Trots det var det mycket välgörande att få ett verkligt konkret ”inspel” direkt från ett storföretag.

2 kommentarer på “Södertörns Rådslag 2009”

  1. Hej Lennart jag undrar hur du idag och inför detta val ställer dig till nattis ?
    Jag är en utav dem föräldrar som idag nyttjar nattis, och önskar självklart behålla den möjligheten och skulle gärna se att det även erbjuds helgnätter i framtiden.
    Jag är änka och för mig är det en förutsättning för att kunna behålla mitt jobb.

    1. Hej Denise! Jag hoppas att du fått svar från Lennart Ejenäs, M, ordförande i Barn- och Utbildningsnämnden. Om inte så är det påväg. Med vänlig hälsning / Lennart Kalderén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s