Gotland

Gothems kyrka

Gotland är Sveriges viktigaste länk till sin historia, t o m mer genuin än huvudstaden. Gotland är som Gamla Sta´n i regionskala, Visby med ringmuren, alla kyrkorna och hela landskapet, samt namnen på socknarna, gårdarna och gränderna i Visby. Vem kan motstå  att besöka Guldrupe, Väte eller Laus kyrkor?

Kyrkorna är ju nästan alla uppförda under de – med den tidens mått – goda tiderna på 1200- och 1300-talen. När man öppnar dessa kyrkodörrar – med någon ålderdomlig dörrklyka –  och träder in i det uråldriga kyrkorummet är det som att stiga in i historien. Stillheten, ålderdomliga krucifix, kyrkobänkar, altare, ofta inom ett begränat utrymme som ger en behaglig och andaktsfull närkontakt. ”Fädrernas kyrka i Sveriges land” – på Gotland innebär det en verkligt annorlunda men ändå bekant och nyttig sinnlig upplevelse.

Här finns några favoritbilder från Gotland, kyrkor, raukar och landskap. Klicka gärna på bilderna för att förstora!

Gothems kyrka på östra sidan av Gotland är något av en favorit. De äldsta delarna är från 1200-talet. Tornet är särpräglat och var tidigare några meter högre. På kyrkoområdet finns en kastalruin (medeltida försvarsanläggning) samt ett par stigluckor (öppning med överbyggnad) i kyrkogårdsmuren.

Bara kyrkoruin
Holmhällar (bilden sned med avsikt)

Holmhällar ligger på Sudret (sydligaste delen) på östsidan. Där finns ett pensionat, en badstrand och raukar. En gryningsmorgon när jag var där och fotade hade jag sällskap av hundratals rabbisar (vildkaniner).

Rabbis

Hamnen i När

”Stenkula” på kyrkogårdsmur
Garde kyrka
Figurer i kyrkoportal
Holmhällar
Gravsten på Fide kyrkogård

Vallstena kyrka
Sproge kyrka, mellan Hemse och Klintehamn.
Fyren vid När
Hoburgen

Hoburgen ska man närma sig på den vackra Kättelviksvägen som går längs kustlinjen några kilometer. Framme vid Hoburgen gäller det att inte missa ”Hoburgsgubben” (lätt gjort). Hoburgen är värd att uppleva såväl nere vid vattnet som uppifrån klinten. Vyerna mot fyren och östsidan är mycket vackra. På hemfärden kan man köra ”stora vägen” via Sundre kyrka, vik gärna höger mot Hamra och Holmhällar.

Hoburgsgubben
Hoburgen, östra sidan
Hoburgen, fyren
Hoburgen, västra sidan

2 kommentarer på “Gotland”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s