Venedig

Ankomst med båttaxi, det perfekta sättet att anlöpa staden 

Venedig är ett underverk med Canale Grande, St Markusplatsen och Rialtobron. Men även de små kanalerna vid sidan av huvudstråken bjuder på mycket fina motiv, där ljus och skugga frestar på tålamodet. Men här finns lugnet, här lyfts husens patina fram och harmonierar med det stilla vattnet och de små stenbroarna.

Jag hoppas Du tycker lika mycket om bilderna som jag kände glädje av att fylla sökaren med dessa härliga motiv. Klicka gärna för att förstora, det lönar sig!

Kampanilen, St Markusplatsen

Jag har besökt Venedig tre gånger, senast våren 2011 med min fru Helene. Vi var lite inspirerade av Johnny Depp-filmen ”Turisten”. När vi steg iland från den delade båttaxin utbrast Helene ”Det är ju precis som i filmen!” Och så är det. Vi kommer åter.

St Markus-basilikan

Basilica di San Marco, Venedigs mest berömda kyrka, eller snarare katedral, uppfördes redan på 800-talet och har återuppförts och byggts till sedan dess. Stilen är romansk med starka bysantiska inslag.

Mosaik vid basilikans entré

Suckarnas bro till Dogepalatset
Klocktornet på St Markus-platsen, lägg märke till kalendern, tidvisaren och ”barbarerna” högst upp som slår klockslagen.
Det bevingade lejonet, symbolen för St Markus, Venedigs skyddshelgon
Kampanilen, St Markusplatsen

Den venetiska lagunen befolkades troligen av flyktingar från hunnernas invasion under 400-talet. Under folkvandringstiden formades så småningom en stadsrepublik liknande Florens, Siena och Genua.


Venedigs välstånd byggdes upp genom handelsförbindelserna med främre Orienten. Venetianarna uppförde denna unikt vackra stad med sina oräkneliga palats, kyrkor, torg och broar, alltsammans på ett stort antal öar. Kanaler och gondoler blev transportmedlet. Venetianarnas talang, strävsamhet och obegränsade ambitioner för att utvidga och besmycka staden kan vi tacka för idag, när vi flanerar runt över de små broarna och bara låter våra sinnen och vidvinkelobjektiv ta in ljuset, formerna och färgerna från detta världsarv.

Rialtobron
Gondoler på kö bakom St Markus-platsen
Grönsaksmarknaden vid San Barnaba
San Barnaba
Morgon på Riva degli Schiavoni, den breda promenaden utanför St Markusplatsen och österut

Det är en speciell upplevelse att gå ut vid 7-tiden för att fånga morgonljuset flöda ned över Venedigs promenader och morgontidiga venetianare. Då kan man få fatt i motiv som ovan eller på marknaden vid Rialto, dignande av skaldjur, fisk och grönsaker.

Marknaden vid Rialto
Canale Grande från Salute-stationen
Dorsoduro

En vacker promenad vid sidan av Canale Grande är att ta sig över till Salute (Tullhuset) och flanera längs de små kanalerna i Dorsoduro och San Polo, tillbaka till Rialtobron.

San Barnaba
S:a Maria Salute
Gondolfärd Castello

Man ska åka gondol i Venedig, åtminstone en gång. Det är dyrt, men en vacker och seren upplevelse nära vattnet i lugnt tempo i kärt sällskap.

Smal kanal i Castello-området
Vaporetto

Vaporetton, de berömda båtbussarna, är allerstädes närvarande i ett linjenät som når överallt. Har man turen att få en utomhusplats är det världens vackraste kollektivtrafik. Hamnar man i trängseln inomhus är det som ett gungande pendeltåg i rusningstrafik.

Rialtobron

Rio San Lorenzo
Närbild på bron i ovanstående bild
Svensk skönhet i lokal karnevalsmask
Mindre kanal, fotot bearbetat i ”al Fresco-stil”

En kommentar på “Venedig”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s