Malaysiskt besök på Säbyhemmet (summary in english below)

IMG_0364
Tack Tommy Wigren för fotot!

Vårt äldreboende i Salems centrum, Säbyhemmet, får ofta ta emot internationella studiebesök. Idag var det en delegation från University of Putra och olika ministerier från Malaysia som tog pendeltåget från Stockholm och 725:an från Tumba. Malaysia är en förbundsstat (med delstater) på Malacka-halvön och Borneo i det expansiva Sydostasien.

Det är en särskild känsla för internationella gäster att se sitt hemlands flagga på destinationen. Därför hade kommunen hyrt in och flaggat nere vid motorvägen och i Salems centrum, vilket var uppskattat. Det var ett tiotal mycket vetgiriga gäster som fick information och diskussion under en dryg timme och sedan en rundvandring i Säbyhemmet. De var mycket intresserade av att kommunen ansvarade för äldreomsorgen och dess finansiering. De tog intryck av alla skatteintäkter i vårt svenska ”all-inclusive-system”, nivåer de uppenbarligen inte var vana vid. I Malaysia är äldreboenden en angelägenhet uppdelad mellan den federala staten och den delstatliga nivån.

IMG_0349

Jag tror de blev imponerade av Säbyhemmets utformning, service och aktiviteter. De olika larmfunktionerna blev flitigt fotograferade. Lägenheterna på 28 kvm studerades i detalj. Lunchmenyn översattes (sparris- och räksoppa eller fläskfilé med murkelsås och mandelpotatis).

Alla verkade nöjda. Det var ett piggt avbrott i budgetarbetet att låta engelskan flöda under ett par timmar. Ett stort tack till våra nyfunna malaysiska vänner för att de valde Säbyhemmet för sitt besök. Jag vill också tacka Åsa Stensaeus och Tommy Wigren på Säbyhemmet och min kollega Elisabeth Bovin-Exner (Chairwomen of the Board of Social Welfare d v s Socialnämndens ordförande) för en mycket trevlig förmiddag.

Intressant?

Malaysian visit to Säbyhemmet, Salem

A delegation from University of Putra and government representatives studied our municipality-care of elderly people and primarly our retirement-home Säbyhemmet during a pleasant visit today. They seemed very interested and impressed by the service the swedish municipalities offers and the living standards in apartments and common living areas at Säbyhemmet. Many thanks to our newfound malaysian friends and to the staff at Säbyhemmet for this very nice experience.

Information in english about Säbyhemmet and the municipality of Salem:     Visit from Malaysia 1     Visit from Malaysia 2

 

3 kommentarer på “Malaysiskt besök på Säbyhemmet (summary in english below)”

  1. En mycket bra ide’ att fixa en flagga. Jag vet av erfarenhet att långväga gäster som dessa blir mycket glada när de ser sina färger mot skyn! Snyggt foto också!

    1. Tack Bengt! Det var personalen på Salarp i Rönninge som började låna in en japansk flagga för ett antal år sedan. En mycket trevlig gest. Tur att vi inte bara flaggade nere vid motorvägen eftersom de reste kollektivt direkt till Salems centrum. / LK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s