”Rönninge centrum borde förbli som det är”

Detta var förstasidan i ”Mitt i” i förra veckan. Ett antal rönningebor gav synpunkter på programförslaget som jag skrivit om tidigare. Olika åsikter fanns återgivna, även de som tyckte att centrum behövde förändras. Men påfallande ofta i kommunenkäten stöter man på kommentaren ”Det är bra som det är”.

Att vi moderater backat från ”Tornet” betyder inte att vi ger upp projektet att utveckla Rönninge centrum. Vi tycker att Rönninge torg behöver byggas färdigt. Torget har bara tre sidor. Det gapar ett tomrum mot Dånviksvägen, en tomt som NCC skulle bebyggt, men som inte blivit av. Idag äger Salems kommun marken.

Ska fler rönningebor (och andra) ges chansen att bo i centrum? Villaägare som nått pensionsåldern vill gärna sälja, men bo kvar i Rönninge och flytta till något mindre, mer centralt. Det finns ungdomar som lämnar kommunen för studier eller annat, men det finns också andra som gärna vill bli Rönninge trogna. De som vill behålla Rönninge centrum som det är, ska också vara beredda att till dessa äldre och yngre påpeka: ”Nej, det finns inte plats för några bostäder för er i centrum!” 

Är vi tillfreds med dagens volumiösa bussterminal som ett deja vu från 70-talets asfaltsvidder och som bara sporadiskt och partiellt fylls med bussar och resande? Tror vi att dagens parkeringsytor räcker till för ett Rönninge som nu under många år lockat och lockar nybyggare att bilda familj i vår kommun?

Nej, Rönninge centrum kan och bör inte förbli som det är idag. Det krävs något mycket mer än Einseins relativitetsteori för att böja rumtiden och ”stoppa världen”. Frågan är inte ”om” utan ”hur” Rönninge centrum ska utvecklas.

6 thoughts on “”Rönninge centrum borde förbli som det är””

 1. Visst har Rönninge sin charm, men det är kanske inte främst centrum som står för den.

  Tycker man centrum är bra som det är, har man inte några stora pretentioner.
  Stora pretentioner finns däremot på sina håll bland fritextkommentarerna. Någon vill att station och järnvägsspår däckas över, hur man nu skulle få till det på ett estetiskt rimligt sätt ens om man bortsåg från den troligen astronomiska kostnaden…
  Jämförelserna som görs med andra orter är också lite märkliga, på det sättet att även om dessa orter är små så är de flesta ändå väsentligt större än Rönninge.

  Mårten

 2. Rönninge ”centrum” är ju inte mycket till centrum. Dagens Rönninge BOR man i. Ingenting annat. Tyvärr.
  Med den utbyggnadstakt vi ser idag så kommer centrum att utvecklas, vare sig politiskt engagerade personer väljer att arbeta för det, eller emot det. Enligt min åsikt måste det vara väldigt mycket bättre att förekomma utvecklingen och utforma centrum så som vi vill ha det.

  Men är inte ett större problem den brist på företagande/industi som i någon mån råder i Salems kommun? Med brist menar jag inte att Salem/Rönninge mindre företagande än alla andra kommuner, men potentielen med närhet till storstad, Mälardalen samt motorväg är långtifrån välutnyttjad.
  Lennart, hur går diskussionerna i fullmäktige kring detta? Finns det något parti som driver på en utveckling där vi som kommun ex. kan förbereda markområden kring motorvägen för att locka nyetableringar? Det skulle förhoppningsvis innebära många välbehövliga skattekronor på sikt, till en kommun med alldeles för hög kommunalskatt.

  1. Faktum är ju att en detaljplan för en bit mark tänkt för lättare industri vunnit laga kraft, medan en annan precis norr om den fastslagna blivit överklagad av boende. Det rör sig om två tomter väster om Söderby gårds väg, mellan rondellen i söder och begravningsplatsen i norr.

  2. Tack för kommentaren, David! Marken kring E4/E20 är inte tillgänglig för industrietablering. Den ligger inom Bornsjöns nederbördsområde och skyddas av föreskrifter, samt – inte minst – av sin ägare Stockholm Vatten AB. Däremot är vi just nu i färd med att utveckla mindre markområden längs Söderby Gårds väg, mellan den gamla kyrkogården och rondellen. Den planen är dock överklagad. / Lennart

 3. Hoppas utveckling på olika områden kan gå hand i hand.
  Nu är det väl centrums utveckling som aktualliserats.
  Hur vi kunde missa att bygga ”tornet” är för mig en gåta! Skulle det inte byggas genom att bland annat snegla på framtiden?
  Att så många unga Rönningebor är så negativa och uttrycker sig i termer som ”vansinnigt förslag” gör en åldrad man ytterligt betänksam. Var finns vidsyntheten, toleransen och förmågan att se framåt. Det trista är att vi beslutat åt kommande generationer; skulle vara mycket intressant att få uppleva 20 år från i dag och lyssna till den dagens ungdom.

  1. Tack för en tänkvärd kommentar. Jag har funderat länge på hur jag skulle formulera mina tankar kring det du sätter fingret på. Jag tror att debatten och opinionen om Rönninge centrum hittills har blockerats helt av motståndet mot ”Tornet”, blockerats i så motto att ”framtiden” blivit något av en hägring i mångas ögon. / Lennart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s