Lissabon

1410LIssabonLapa14 - version 2

I Lissabon ska man åka spårvagn. Bland alla kullar med sina branta backar och längs alla trånga gator pilar de fram: de små, oftast gula rustika spårvagnarna. De är inte kopplade i tågsätt, utan klättrar som mobila solitärer uppför kullerstensbranterna. Uppför de allra brantaste vertikalerna kan man färdas i kortare bergbanor.

Lissabon och San Fransisco har stora likheter genom sina spårvagnar och kuperade stadslandskap. Havsviken i fonden och solljuset är andra vackra paralleller. Lissabon ligger vid floden Tejos mynning i Atlanten. Staden har ett soligt och vänligt klimat, i slutet av oktober var det över 25 grader.

DSC_0209

Linje 28 är den största turistmagneten. Den beskrivs på nätet som en spårvagn som genomfar de äldsta stadsdelarna, grundlagda av morerna på tidig medeltid. Ibland är det gränder med enkelspår, kanske inte ens en meter mellan vagnen och husväggen.

DSC_0226 - version 2

Bilderna på denna sida är från linje 25, även den intressant för turister. Här fanns de trånga gatorna med snäva spårvägskurvor och naturligtvis de höga backarna.

1410LissabonLapa17 - version 2

Bilderna visar linje 25 i stadsdelen Lapa.

1410LissabonLapa30 - version 2

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s