Fidel Castro valde diktaturens väg

HDR Amerikanischer grner Oldtimer in Kuba Havanna - Serie 2

Fidel Castros död möter splittrade reaktioner. Från socialdemokrater och vänsterut har bilden av Castro präglats av revolutionsromantik och anti-amerikanism. Men för alla som hyllar demokratins ideal gäller det att tränga bakom den bilden och se de gärningar som Castro tyckte att historien skulle frikänna. Pierre Shori har idag hyllat Castro som en David som ”ville utveckla sitt land”, ”men han fick inte den chansen”. Shoris försök till historiskt frikännande av Castro fångar i dessa ord vänsterns monumentala hyckleri.

ska%cc%88rmklipp-2016-11-26-17-50-15

Castro må ha varit en David, men han fick dock chansen att utveckla livet för sitt folk. Men han valde isolering och fiendskap mot den västliga hemisfär där Cuba rest sig ur havet. Han valde att göra sig beroende av en totalitär stat ett halv jordklot bort, som krävde samma totalitära grepp över det levnadsglada Cuba. Castro valde en socialistisk planekonomi som blockerade alla de gyllene små marknadslyft som en fri ekonomi erbjuder. Castro kunde ha haft modet att styra Cuba mot frihet och demokrati, men valde förtryckets fega väg för att slippa politisk konkurrens. Castro höll sitt folk i bojor.

Castro visade aldrig någon ånger för de vägval han gjorde. Havannas antikvariska bilar må vara vackra reliker från ett glimrande 50-tal. Men de är också en träffande symbol för en genuin diktator. Vänstern kanske tycker att historien frikänner honom, men i mina ögon svek Castro sitt folk i över ett halvt sekel.

Intressant?           Gunnar Hökmark          SvD

One thought on “Fidel Castro valde diktaturens väg”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s