Dagen efter -en ändrad världsbild

surprise, 3D rendering, city flag with stars and stripes
(www.fotolia.com)

Igår hoppades jag förnuftet skulle segra hos amerikanska folket. Jag skrev att jag inte hade tillräckliga referensramar för att ta in och förstå attityderna hos de amerikanska väljare som skapat President-elect Donald Trump. Men USA valde Trump. Som många andra nu säger: ”det gäller att förhålla sig till det”.

För mig är det något av en förändrad världsbild som flashat fram genom Brexit i juni och presidentvalet igår. De två nationer som varit ledande kulturella och politiska inspirationskällor under eoner av tid, har nu en annan typ av utstrålning. Det är extremt tråkigt att Storbritannien vänt Europa ryggen. Det är lika bedrövligt när populismen sveper in och knuffar den liberala demokratin i en okänd riktning. Hur ska det demokratiska samtalet föras framöver? Finns det utrymme för den komplexitet politiken alltsom oftast för med sig, eller handlar allt om de enkla budskapens gyllene era?

Två mediala händelser fick mig att lyfta på ögonbrynen det senaste dygnet. SVT sände en intervju med en 60-årig, kvinnlig taxichaufför som drömde om att pensionera sig och ge sig ut med sin man i husbil och upptäcka USA. Kvinnan var frustrerad över att den kommande pensionärstillvaron verkade bli det motsatta, extrajobb för att få ekonomin att gå ihop. Kvinnan sade det inte rent ut, men jag tolkade intervjun som en tydlig signal om att hon stödde Trump. I detta samtal fanns en oerhörd frustration över att levnadsstandarden uppenbarligen gått i baklås, just den frustration som ledde många medel- och arbetarklassväljare att stödja ”den starke mannen” Donald Trump som förväntas förändra ekonomin i grunden.

I kontrast med detta ser jag Trumps segertal med den mest oblyga löfteskarusell med sänkta skatter och ökade utgifter. Ska denne man förändra ekonomin i grunden krävs nog mer än denna kaskad av överbud, i synnerhet som han ska övertyga en återhållsam kongress.

Den andra händelsen var – återigen – vår huvudperson som i något uttalande idag, apropå tonen i valrörelsen, uttryckte att politik var ”dirty bussiness”. Ridå!

Man förväntas nu ta till sig den populistiska reaktionen från ”over there”, omsätta erfarenheterna till det politiska klimatet hemmavid. Man får räta på ryggen, ta in den nya världsbilden och kavla upp ärmarna. Hemmaplanen i ”den lilla världen” känns – som alltid – som en god utgångspunkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s