Bromsa utslussningen av nyanlända

ska%cc%88rmklipp-2016-10-10-20-27-02

Idag har 23 Moderata kommunalråd från Stockholms län skickat brev till regeringen och landshövdingen där de varnar att mottagandet enligt den nya tvångslagen inte kommer att gå att genomföra.

Främst är det den akuta bristen på bostäder i Stockholms län som gör det omöjligt att genomföra lagens intentioner. Detta tas inte hänsyn till av regeringen som valt att placera nyanlända efter arbetsmarkandens förutsättning. Stockholms län ska ta emot 31 % av alla nyanlända trots att Stockholms län endast utgör 22,5 % av befolkningen.

De tillfälliga baracklösningar som föreslagits kommer inte gå att uppföra i den kvantitet och under den tidsram som krävs. Bostäderna förväntas även bli dyra. Regeringen flyttar över problem och kostnader från statens budget ner på kommunnivå. Givet de lagkrav som finns kring bostadsbyggande finns det ingen lösning i närtid. Situationen är inte hållbar.

I brevet ställs tre krav på regeringen.

  1. Bromsa utslussningen av nyanlända från asylboenden till kommunerna.
  2. Gör en omedelbar översyn av byggregler för att få ner ledtiderna till två år från dagens 8-10 år.
  3. Ge kommunerna långsiktiga planeringsförutsättningar för att lösa situationen över tid.

Vi vill ta vårt ansvar för flyktingmottagandet. Men vi måste få vettiga möjligheter att skaffa bostäder. 

Läs öppna brevet här!

Intressant?

________________

Bakgrundsinfo

550 000 personer står i Stockholms bostadskö. Snittiden för en bostad var 8,2 år under 2015.

Stockholms län ska ta emot 6689 nyanlända under 2016, 8781 nyanlända under 2017 och enligt beräkningar ca 12 250 nyanlända under 2018. Det motsvarar ett helt nytt Ekerö på tre år.

Av landets 290 kommuner uppger 250 att de har bostadsbrist. Bostadsbristen är som störst i de större kommunerna och 94 % av Sveriges befolkning bor i en kommun med bostadsbrist.

 

 

 

2 kommentarer på “Bromsa utslussningen av nyanlända”

  1. Hold Your Horses!
    Låt oss inte glömma bort vem som uppmanade oss att ”öppna våra hjärtan och bjöd hit alla människor utan några begränsningar och dessutom erbjöd permanent uppehållstillstånd! Tillgången på bostäder var inte större vid detta tillfälle.

    1. Det är sant, Bengt. Det vi gör är att tala om vår verklighet, just nu, med bostadsbrist och hopplösa byggregler. Oaktat vem som sade vad, eller inte sade något 2014, är det den verkligheten vi ska tackla. Tycker du inte vi ska berätta om det? / Lennart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s