Samråd startar om program för Rönninge kungsgård

Skärmavbild 2016-05-05 kl. 17.44.24
Illustrationsplan för Rönninge Kungsgårds-området.

Kommunstyrelsen har beslutat om ett program inför detaljplan för Rönninge Kungsgård. Programmet är nu ute på remiss. Tomter och befintliga hus kring Rönninge Gårds väg, gärdet ned mot Flaten, fastigheter kring våtmarken Lillsjön och södra delen av Fruängsvägen, Dånviksvägen mot korsningen med Uttringevägen samt Björknäsområdet ingår i området som ska planeras. I programmet skissas på totalt ca 90 bostäder, nya och befintliga. Mest nydanande är förslaget om nio flerfamiljsvillor i två våningar mitt på ängen ned mot Flaten.

Det finns ett klart problem i processen. Kommunen har sedan många år ambitionen att anlägga en gångstig nere vid Flaten för att det ska bli möjligt att promenera runt sjön. För att detta ska bli verklighet måste mark nere vid Flaten bytas mot nya byggrätter för markägarna. Men då krävs dispens från strandskyddet, vilket är mycket svårt att få igenom. I princip krävs att det ska finnas tidigare hus där det ska ges dispens.

För att förenkla och påskynda är det kommunens avsikt att dela upp området, där delområdet som kräver strandskyddsdispens blir ett avsnitt. Programmet sänds nu ut på remiss bland markägarna. Jag ser fram emot en konstruktiv planeringsprocess för att förnya ett av Rönninges finaste områden. Det blir ett samrådsmöte på måndag 16 maj 18:30 i Murgrönan i Salem.

Läs mer om programmet här.

Intressant? 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s