S och SD ser till att det blir nedskärningar i SL-trafiken

(Foto: Linn Berglund)
(Foto: Linn Berglund)

SL-kortet är det näst billigaste i landet. Så skulle det förbli även efter en höjning till 890 kr/månad. I Skåna kostar motsvarande kort 1150 kr, i Göteborg 1595 kr. Alliansen i landstinget: M, FP, C och KD ville höja till 890 kr/månad. En förstärkt opposition bestående av Sverigedemokrater, S, MP och V röstade ned förslaget.

Priset för SL-kortet behöver höjas eftersom landstinget byggt ut och förbättrat kollektivtrafiken något med höga ambitioner. Kostnadsökningstakten är högre än intäktsökningen. Principen är att landstinget betalar hälften av SL:s kostnader med landstingsskatten, hälften betalas av resenärerna. För att upprätthålla denna fördelning krävdes en höjning av SL-kortet.

Att inte höja SL-kortet har också sitt pris. Debatten i landstinget handlar en del om villospår som att minskade konsultkostnader ska betala de 700 miljoner som behövs i ökade intäkter. Men detta är rent nys. När SD och S m fl röstar ned höjningen öppnas ett budgethål. Nu blir det nedskärningar eller också blir det växande underskott. Det kommer att drabba bussar, pendeltåg och tunnelbana men också sjukvården. Det kanske inte blir 10-minuterstrafik när Citybanan är klar 2017. En busslinje nära dig får glesare trafik, kanske t o m måste läggas ned.

För stunden går det kanske för vissa att önska sig bort från att alla beslut har sina konsekvenser. Men det går inte att betala kollektivtrafik på sådana tillfälliga förvillelser. Det du eller andra kan ”vinna” på att slippa höjningen av SL-kortet, kan suddas bort rekordsnabbt när nästa tidtabell ska beslutas.

V och MP hade förslag på skattehöjningar för att betala för budgethålet som nu uppstått. Men hos Socialdemokraterna finns nu många års samlad erfarenhet hos de förtroendevalda som bygger luftslott, mot bättre vetande.  Det är inte snyggt. Jag hoppas media genomlyser detta.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s