Plötsligt händer det: Astra Zeneca miljardsatsar i Södertälje, Salem möter med gång- och cykelväg

image

Astra Zeneca tillkännagav igår en satsning på 2,3 miljarder i ny produktionsanläggning i Gärtuna. Ett stort grattis till Södertälje för drygt 200 nya arbetstillfällen. Självklart lär detta få positiva effekter även på grannkommuner som Salem.

Samtidigt, igår, vidarebefordrade kommunstyrelsen i Salem detaljplanen för Karlskronaviken för antagande i fullmäktige i juni. Arbetet med detaljplanen har tagit omkring tio år (diskussionerna har pågått längre än så) och jag har personligen engagerat mig mycket i de olika diskussionerna,, så det kändes en smula historiskt att slå klubban i bordet igår.

Bland det viktigaste i detaljplanen är en gång- och cykelväg genom området, på en ny bro över näset vid Dånviken till kommungränsen på västra sidan där Södertälje kommun ska fortsätta dra gång- och cykelvägen mot Gärtuna och vidare. Politiskt samhällsbygge kan ofta innebära en hel del väntetider. Men efter många års diskussioner kommer alltså två nyheter på samma dag som är länkade till varandra och binder ihop samfärdseln mellan Södertälje och Salem ännu bättre. Jag inser att det är olika dignitet på dessa båda nyheter, men det kändes extra roligt med två steg framåt på samma dag.

One thought on “Plötsligt händer det: Astra Zeneca miljardsatsar i Södertälje, Salem möter med gång- och cykelväg”

 1. Ja det är ett spännande uttalande från AstraZeneca! Nämns som ett trendbrott, det vore ju fantastiskt.
  Jag tror att den springande punkten kan vara den avancerade och komplicerade produktionen.
  Att lägga avancerad tillverkning i Kina och Indien innebär en överföring av kunskap dit, och en möjlig framtida konkurrens. T ex visar sig detta nu i Kinas billiga smartphones, för 500 kr köper man en kinesisk Samsungkopia på nätet i Svetige av en svensk importör. Dvs kedjan USA-Irland-Shanghai-Kina är upprättad.
  Södertälje har visat sig mycket starka på flexibel tillverkning av lastbilar, och Astras Gärtuna verkar ju gå som tåget.
  Svensk produktionsteknik är modern och ligger i täten, även om floran av produktpatent inte är så märkvärdig (Losec gammalt…).
  Roligt alltså att vi är på banan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s