Skärpt straffbeskattning av Stockholm går till Malmö och Göteborg

 

Port de Malm en Sude
Malmö (bilden) och Göteborg får ytterligare över 600 miljoner i skatteutjämning nästa år. Pengarna kommer från Stockholm. (Bild: http://www.fotolia.com)

 

Torbjörn Rosdahl (finanslandstingsråd, M), undertecknad och 17 andra moderata gruppledare från Stockholmsregionen har skrivit en debattartikel där vi protesterar mot förändringarna i skatteutjämningssystemet. Visst behövs ett kompensationer över landet för att garantera en grundläggande standard i kommunernas service, men utjämningssystemet tvingar över stora resurser från vår region som skulle behövas för att ta tillvara den tillväxt som finns här.

Stockholmsregionen skulle exempelvis behöva mer resurser till infrastrukturen, särskilt som staten förlitar sig mer och mer på lokal medfinansiering. Men regeringens förslag är att ytterligare 4,5 miljarder ska tas från Stockholms län in i utjämningsystemet. Det motsvarar nästan 10 000 underskötersketjänster eller drygt 10 000 förskollärare.

Det är nio kommuner i länet som är stora nettobetalare till utjämningssystemet. Dessutom är Stockholms läns landsting det enda i landet som betalar till systemet, alla andra landsting får pengar från systemet. Salems kommun är inte nettobetalare men genom landstingsskatten får våra skattebetalare lägga mer pengar till systemet, en utgiftspost som även den ökar stort nästa år. Man kan tro att systemet ger mest resurser till Norrlandskommuner och glesbygden. Så är det inte,  mest pengar går till kommunerna i södra Sverige. Inte minst gäller det Malmö och Göteborg som nästa år får 485 respektive 158 miljoner mer.

Läs debattartikeln här.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s