Nej, den som plankar är inte solidarisk!

(www.fotolia.com)
(www.fotolia.com)

SL ska satsa hårdare på biljettkontroller inom kollektivtrafiken. I SVT:s debatt i fredags fick planka.nu möjlighet att sprida sina uppfattningar om detta, åberopandes någon slags moralisk grund, enligt deras företrädare Christian Tengblad (”Vi har en annan moral”). Vår M-ledamot i Trafiknämnden, Arin Karapet, stod dock framgångsrikt upp för välfärdssamhället genom att peka på vikten av att betala för sina resor. (I SL:s fall att resenärerna står för 50% och skattebetalarna bidrar med resterande 50%, mest i Sverige.)

Det var en kort debatt, men man kan dock inte undgå att förvånas över planka.nu: s logik och ännu mer över de historiska referenser de förknippar sig med. De anser att det är dags att säga ifrån mot biljettkontroller och dristar sig till att jämföra sina aktioner med fackföreningsrörelsens uppkomst på slutet av 1800-talet. De individer som hänger bakom dig som en ryggsäck för att planka genom spärren och åka gratis på din bekostnad skulle alltså uppvisa samma typ av mod och samhällsanda som fackföreningspionjärerna vid förra sekelskiftet?

Priset togs dock ändå när Christian Tengblad menade att det var viktigt att alla var med och solidariskt betalade skatt så att ingen skulle behöva betala för sig i kollektivtrafiken. Vad kallar man detta? Förslag välkomnas! Egentligen skulle man inte lägga någon energi på att fördöma denna samhällssyn. Men vissa blir tyvärr inspirerade eftersom fusket i SL-trafiken beräknas uppgå till 200 miljoner per år, vilket är väldigt mycket pengar.

Arin Karapet påpekade tydligt det uppenbara, att det knappast går att bygga fler T-banestationer, nya spår och busslinjer om biljettintäkterna ska minska. Mer än så behöver egentligen inte sägas. Tack för det!

Debatten finns att se här, ca 17 minuter in i programmet.

Intressant?

One thought on “Nej, den som plankar är inte solidarisk!”

  1. Frekventare kontroller är verkligen välkomna!

    Jag upplever att det på senare tid händer allt oftare att någon tränger sig igenom bakom mig. Vid några tillfällen har jag upptäckt och förhindrat det, vilket jag egentligen inte tycker att jag ska behöva göra. Kanske borde spärrarna ha varit konstruerade på något sätt som gjorde detta agerande svårare att lyckas med?

    Nyligen var jag med om en incident där en passagerare på tvärbanan i Årstaberg på en söndag vägrade betala eller uppvisa färdbevis. Föraren ropade ut orsaken, och att väktare inväntades. En arg skara män omringade så småningom passageraren, som hänvisade till att han var på väg att hämta upp sin plånbok vid Gullmarsplan, hos någon som hittat den. Uppmaningar från skaran runt honom om att han borde gå av så att vagnen kunde rulla vidare besvarades med ”jag skiter i vad du tycker” och ”jag vill inte lyssna på dig”.

    Så småningom rullade vagnen utan vidare kommentar vidare, utan att väktare dykt upp och ingen insats skedde heller vid någon av de efterföljande stationerna. Passageraren gick av vid Globen, så det var även av detta skäl uppenbart att han ljugit. Jag kan tycka att passagerare som agerar så här borde kastas av handgripligt och få en rejält tilltagen tilläggsavgift. Att låta gå tycker jag inte är bra, om man redan låtit vagnen vänta en god stund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s