Nu börjar arbetet med översiktsplanen – men Rönningepartiet förvånar

1503ÖPdiagram

Kommunstyrelsen beslutade i måndags bl a att sätta igång arbetet med ny översiktsplan för Salem inför 2030. Beslutsunderlaget kan du läsa här 1503ÖPbeslutsunderlag . Det blir en process fri från politiska låsningar i det första skedet, precis som vi gjorde förra gången. Tanken är att tjänstemännen lägger fram ett diskussionsunderlag som ska ut på medborgardialog, d v s informationsmöten och broschyr till hushållen med en enkät som kan besvaras via kommunens webb. Diskussionsunderlaget kommer att kretsa kring tre alternativ för bostadsbyggandet: ett nollalternativ som enbart innehåller de planer som är beslutade eller på gång för beslut, ett annat alternativ där 50 bostäder per år tillkommer samt ett ytterligare med 100 bostäder per år. Det största projektet framöver torde bli Salems centrum. Översiktsplanen kommer också att innehålla en del andra avsnitt om hur marken i Salem bör användas framöver.

Tanken är alltså att det första skedet, medborgardialogen, ska innehålla en bred diskussion utan politiska låsningar. De politiska besluten om översiktsplanen kommer i ett senare skede då de politiska partierna kunnat ta intryck av denna dialog. M, FP, C, KD och S stod bakom beslutet om denna process. Miljöpartiet önskade en helt förutsättningslös ”brainstorming” inledningsvis, men lade inget yrkande om detta. Rönningepartiets Anders Klerkefors överraskade dock. Rönningepartiet har tidigare uttalat sig för att planering bör starta med ”ett vitt papper” där kommunens invånare ska samlas till stormöten och ge idéer, alltså ett synsätt som påminner om MP:s. Men Rönningepartiet lade nu istället ett yrkande där politikerna redan nu skulle ge tydliga mål och riktlinjer, innan processen kan starta. Rönningepartiet hade också kopierat kommunens visionsdokument som skulle användas som en styrsignal till detta.

Rönningepartiet vill alltså ha en medborgardialog som är uppstyrd av politiska styrsignaler redan från början. Det visionsdokument de vill inkludera som styrsignal är en allmän visionstext som talar om samarbete, tillgänglighet, engagemang och nytänkande, men ingenting om hur kommunens bebyggelseutveckling ska se ut. Vi från alla övriga partier betonade att kommunens antagna vision självklart gäller utan att den behöver antas på nytt. Men att använda det dokumentet som någon slags styrsignal för markanvändning och bostadsplanering ger inte något användbart innehåll. Rönningepartiets förslag är besynnerligt. De tycks inte vilja ha den breda medborgardialog som vi har haft goda erfarenheter av tidigare.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s