Zonsystemet krångligt?

1502LandstingsfullmLKavDelmon
(Foto: Delmon Haffo)

 

Landstingsfullmäktige debatterade idag en motion från Miljöpartiet att införa enhetstaxa. Motionen avslogs, men den rödgröna oppositionen passade förstås på att argumentera. Ett av argumenten vänder jag mig särskilt emot. De rödgröna påstår att zonsystemet för enkelresor är krångligt och att SL därför tappar resande och intäkter. Jag undrar, vad är det som är krångligt?

Vi börjar från början. SL-trafiken betalas till hälften av biljettintäkter. Då måste det finnas ett vettigt taxesystem. En mycket viktig – och vettig – komponent är att taxan är lättförståelig och logisk. Längre resor drar större kostnader än korta. De flesta tror jag instämmer med mig i att det också måste avspegla sig i priset för transporten. Därför har vi ett zonsystem sedan början på 1970-talet. Ett zonsystem behöver georgrafiska gränser. Ska det finnas gränser måste de gränserna dras  någonstans.

Detta anser oppositionen vara krångligt. Men zonerna finns uppsatta på stationer och hållplatser överallt inom SL-området. Zonerna finns på webben. Det finns appar som hjälper resenärerna att köpa biljetter. Det finns inte minst personal som är behjälplig. Men, när oppositionen vill införa enhetstaxa vill de istället göra längre resor billigare. Då måste korta resor bli dyrare för att  plus och minus ska gå ihop. Men om detta talar de inte klarspråk. De är medvetet ofullständiga och luddiga. De vill få oss att tro att det alltid finns någon annan som betalar. Detta försökte jag avslöja i landstingsdebatten idag.

Intressant?

2 thoughts on “Zonsystemet krångligt?”

  1. Hej ja lite kan dom ändra på zon inledningarna för du kan åka från norsborg till hässelby gård för 2kupponger men om du åker från rönninge till stockholm central så är det 3st det tycker jag är lite orätsvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s