Budgeten beslutad – av 31 politiker nära dig

(www.fotolia.com)
(www.fotolia.com)

I torsdags var det premiär för nya fullmäktige, som ska sitta till 2018. Totalt 31 ledamöter och kring 20 ersättare intog sina platser. Vi startade med öppningsmusik från Salems Kulturskola. Irma Van den Poel, Malin Van den Poel och Anton Österlund framförde bl a ”Du är den ende” i en bedårande vacker slow-jazz-tappning som skapade en varm stämning. Som ålderspresident (flest tjänsteår) fick undertecknad öppna sammanträdet med ett anförande på följande temata: tidsexposé över 35 år i Salem, ålder och erfarenhet samt förtroendeuppdraget i en representativ demokrati.

Novemberfullmäktige är det årliga kraftprovet för politikerna närmast dig, det är då vi beslutar om budgeten 2015 och ekonomisk plan 2016-17. Det blev en inledning även här (Ordförandeförslag, budget 2015-2017) där jag framhöll följande:

  • plusresultat enligt kommunens mål för god ekonomisk hushållning, 1% av skatter och bidrag för 2015 och 2016, något svagare 2017
  • oförändrad kommunalskatt 19:90
  • nya miljösatsningar, bl a sanering av gammal deponi vid Ersboda
  • ökad vistelsetid i förskolan för barn som får syskon eller vars förälder är arbetslös
  • nya investeringsprojekt, bl a simhallen, skateanläggning och en minifotbollsansläggning i Söderby Park

Oppositionen presenterade sina budgetalternativ. ”De rödgröna” hade några gemensamma yrkanden, men ”spretade” betydligt från MP:s nya naturreservat, via S’ överskottsfonder till V:s skattehöjning på 23 öre. Rönningepartiet ville bl a inte bygga en förskola i södra Hallsta, annars biföll de i stort Alliansens budget. SD var på plats, men hade inget budgetyrkande och deltog inte i debatten.

Alliansen har utlovat höjda lärarlöner i budgeten, men de kommer att tas inom givna anslag, precis som i år då lärarna i Salem fått 3,5% i löneökning trots att budgeten antagit 2%. Här ville ”de rödgröna” att kommunen redan från början skulle anslå 1 miljon till lärarlöneökningar, något som endast motsvarar 0,4%. Alliansens linje blev också fullmäktiges.

Vi inom Alliansen har haft ett hårt jobb med åtskilliga tuffa prioriteringar mellan alla förslag från nämnder och förvaltningar. Det bildar en slutprodukt till budget som utmynnar i ett överskott på 1% av skatter och bidrag. Oppositionen har sedan gjort det lätt för sig. Man utgår från vår slutprodukt (där prioriteringarna redan är gjorda), unnar sig sedan att gå ned på 0,5% i överskott och försöker få de ca 4 miljonerna man får över att räcka till sina partiprofileringar. Många gånger är deras lösning att föreslå utredningar på 100 000 kr styck. Man blandar också in politiska frågor som knappast hör till själva budgeten, som nya bostadsprojekt, bildande av kommunalt bostadsbolag och nya naturreservat. När oppositionen yrkade att 100 000 kronor skulle anslås för en utredning om var en eventuell idrottsplats kan placeras, blev det lite märkligt eftersom ett sådant beslut redan tagits och utredningen är på väg. Resultatet blir en ganska skev diskussion där Alliansen pratar budget och oppositionen pratar ”önskelistor”. Ett undantag är Vänsterpartiet som är konsekventa och går fram med helt finansierade förslag med skattehöjning på 23 öre.

Nåväl, Alliansens budget gick igenom. Det blev votering om yrkandet beträffande utredning av idrottsplats (19 för Alliansens linje, 8 för S-linjen, 4 avstod). Det blev också votering om V-yrkandet beträffande 3 miljoner ytterligare till Barn- och Utbildning, som avslogs (21 för Alliansens linje, 3 för V:s förslag och 7 avstod). En ytterligare votering gällde V-yrkandet om ytterligare 2 miljoner till Socialnämnden för personalförstärkningar i äldreboenden, vilket skulle finansieras med en skattehöjning. Yrkandet avslogs (28 för avslag, 2 för V:s förslag, 1 avstod). Övriga ändringsförslag från oppositionen avslogs utan omröstning. Ifråga om skattesatsen vann Alliansens linje på oförändrat 19:90 visavi V:s förslag att höja till 20:13.

Jag skulle vilja ställa två frågor till Rönningepartiet. Röp vill spara 20 miljoner på investeringarna genom att inte bygga förskola i södra Hallsta. Men var ska barnen gå i förskola? Röp sade också nej till inköp av bostadsrätter för 6 miljoner. Detta är lägenheter som behövs för att kommunen ska uppfylla sina sociala skyldigheter. Om man är politiker i majoritet måste man ta ett större ansvar än så.

Till slut var vi klara. Salems kommun har en budget för 2015-2017 och kommunen rullar på.

Intressant?

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s