Fiber i Salem och Rönninge

(www.fotolia.com)
(www.fotolia.com)

I helgen stod det 5-10 minigrävare parkerade nedanför Vårstigen. Svensk Infrastruktur är igång med fibernedläggning i Salem och Rönninge. Jag vill passa på att berätta om kommunens roll i detta projekt.

Den mest omtalade frågan i kommunen under valrörelsen hörde egentligen inte dit. Det var Svensk Infrastruktur AB som riktade erbjudanden till ett antal kommuninvånare om fiberanslutningar, samtidigt sökte de schakttillstånd från kommunen. Salems kommun antog en bredbandsstrategi som innebär att kommunen ska förhandla fram så breda erbjudanden som möjligt till de boende, från privata aktörer som vill lägga ned bredband och/eller fiber. Målet är att 90% av hushållen ska kunna vara anslutna till bredband år 2020. En viktig förutsättning är att kommunen inte kan förhindra någon att lägga ned fiber eller bredband. Genom ledningsrättslagstiftningen skulle en aktör vinna ett överklagande om så skedde.

Kommunen har tecknat ett avtal med Svensk Infrastruktur med denna innebörd, i syfte att så många som möjligt ska kunna få fiberanslutning. Därefter har Svensk Infrastruktur fått schakttillstånd och börjat sina entreprenader. Den närmaste tiden kommer fiber att läggas på Vårstigen, Sommarstigen och Rönningevägen.

Kommunen är inte en del av Svensk Infrastrukturs affärserbjudande eller fiberprojekt. Begreppet ”stadsnät” används ibland för bredbandsprojekt, men syftar då på att en kommun är en aktiv samarbetspart. Svensk Infrastruktur lägger inte ned något stadsnät i Salem. Erbjudandet, med priser, bindningstider och andra villkor, är helt bolagets eget. Kommunen har ingen roll att rekommendera eller avråda någon, det är en privataffär. Svensk Infrastruktur har ingen ensamrätt på fibernedläggning i Salems kommun. Kommunen kommer att teckna avtal även med Skanova och andra som vill rikta erbjudanden till Salemborna och behöver schakttillstånd. Kommunens Miljö- och Samhällsbyggnadsförvaltning avgör tidplanerna och omfattningen av arbeten som sker i gator och vägar. Målsättningen är att ingreppen och störningarna ska bli så små och korta som möjligt. Mer information kommer att finnas på http://www.salem.se.

Intressant?

 

6 kommentarer på “Fiber i Salem och Rönninge”

 1. Jag och mina nära grannar har fiber framdraget, ca 2012, till våra hus, betalat 16-17.000 kr.
  Äger vi nätet, vilka rättigheter har vi ?
  Det var väl Telias bolag Öppen Fiber som sålde till mig.

  Anslutningen till operatör är en annan sak antar jag, t ex till Telia, Bahnhof m fl. Det tar vi separat. Men vem ansvarar och äger fibern i gatan? På tomten är den väl min antar jag, men den löper ju kontinuerligt en lång sträcka, utan kopplingar (jfr koppartråd, den kunde man skarva själv…).

  1. Valter, det där är frågor du får ta med din fiberleverantör. Som jag skrivit i inlägget tar inte kommunen någon del av respektive leverantörs erbjudanden till de boende. / LK

  2. Hej Valterp! Kom in på tråden när jag försökte söka efter fiber i Rönninge. Om det är Öppen Fiber som sålt till dig så är min bedömning att det är TeliaSonera AB som egentligen äger fibernkabeln (eftersom Öppen Fiber är ett varumärke som TeliaSonera AB äger). TeliaSonera i sin tur ”hyr” ut delar av fibern till olika tjänsteleverantörer som tex sig själva via Telia, Bahnhof, Alltele etc som du som privatperson kan köpa fiberanslutningen in till huset från. Det är väl så det hänger ihop lite mer i detalj.

  3. Tack. Tänkte nåt sådant. Ja, den är ju inte kommunal som VA o gator.
   Det betyder väl att när fibern går sönder i gatan, är det inte jag som betalar, förutom via avgiften till Alltele eller dylik operatör.

   Undrar om vemsomhelst får hyra av Telia/Open Fiber. Kan det finnas ”monopol”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s