Har S tänkt sig ”ståplats i Nybroviken” för Förbifart Stockholm?

(Illustration: Tomas Öhrling, Trafikverket)
(Illustration: Tomas Öhrling, Trafikverket)

Det var en varm och fin augustidag i Häggvik. Ett antal förtjusta moderater med infrastrukturministern,  vår egen ”Cattis”, Stockholms stads Sten Nordin m fl, tog ett någorlunda koordinerat första spadtag för Förbifart Stockholm. Vi andra, vars kommuner inte skulle genomkorsas av tunnelleden såg leende på. Jag tror jag såg en, säger en, socialdemokratisk politiker, finansborgarrådskandidaten Karin Wanngård från Stockholm. Karin Wanngård smålog. Jag minns att jag funderade över vilka tankar som renderade detta småleende. Såväl på riksplanet, från landstinget som i staden hade vallöftet varit entydigt: förbifarten skulle  byggas! Samtidigt skulle Wanngård tillsammans med Stefan Löven och Jonas Sjösten bilda förbund för att sopa bort Alliansen från alla tänkbara bara maktpositioner. Och MP tillsammans med V tolererar inga nya trafikleder i mångmiljardklassen, tvärtom.

Så vad betydde Karin Wanngårds Mona-Lisaleende där intill Statoil-macken i Sollentuna kommun?  ”Vänta ni bara, moderater, snart gör vi i Stockholms Arbetarekommun precis som med Dennisöverenskommelsen, det blir en ståplats i Nybroviken för de projekthandlingarna för nu ska vi ta över och det rejält!”. Eller tänkte hon: ”Det blir bra det där upplägget att vår regering efter valet omprövar finansieringen så får vi vår salomoniska frysning av projektet, sedan får vi se vad framtiden kan utvisa. Vägprojekt kommer och vägprojekt går, men vår arbetarekommun består.” Eller kan det möjligtvis vara så att hon tänkte: ”Ska vi nu verkligen behöva stoppa detta stora tillväxtprojekt för att bilda majoritet efter valet? Trots allt är det ju en överväldigande majoritet som är för!”

Ja, man kan sannerligen undra hur ledande socialdemokrater nu tänker. Själv är jag nyfiken hur pass stor toleransen är hos Socialdemokraterna i ”lenet”? Vad säger kollegorna Boel Godner i Södertälje, Katarina Berggren i Botkyrka,  Anna Ljungdell i Nynäshamn och inte minst Lars Bryntesson i Sigtuna? Har Miljöpartiet,   Vänsterpartiet och Stockholms Arbetarekommun helt fria tyglar? Hur mycket får makt kosta? Är projektet att binda ihop norra och södra länshalvan lagt på is? Vad säger ni till de bilburna som ska ta sig från Huddinge till säg Upplands Visby,  eller till hantverkaren från Sollentuna som hoppats på nya kunder på Södertörn? ”Den som väntar på något gott väntar inte för länge?”

Förr i tiden hette det att Socialdemokraterna var det samhällsbärande partiet. Men det var ett antal år sedan. Klarar S att ställa sig på Stockholmarnas sida i maj då det påstås att prövningen av Förbifarten ska föras ut ur ”The twilight zone”? Ni har ögonen på er,.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s