Moderaterna i Salem har tappat, men har ett starkt förtroende

Skärmavbild 2014-09-17 kl. 21.01.20
(www.val.se)

Resultatet från valnatten har nu uppdaterats med söndagsrösterna. Mandatfördelningen i Salem står sig: M 11 (-2), C 2 (+1), FP 2 (-1), KD 1 (of), S 7 (of), V 1 (of), MP 2 (of), SD 2 (+1), Röp 3 (+1).

Den korta historien om kommunalvalet i Salem 2014 är att Alliansen förlorade två mandat. Ett mandat gick till ett parti som lämnat en tom stol i fullmäktige. Det andra mandatet togs av ett parti som inte vill bygga i Rönninge. Över detta kan man fundera mycket.

Den längre historien ger en del mer.

Moderaterna nådde 34,5%. Det är en tillbakagång med 6,6 procentenheter, men ”en klassisk nivå” (val14prel) för oss under åren sedan kommundelningen 1983. Vårt resultat är det 6:e bästa i länet, visserligen sämre än Danderyd, Ekerö, Sollentuna, Nacka och Täby, men bättre än Lidingö, Tyresö, Stockholms stad m fl. Resultatet är det 11:e i landet och bäst på Södertörn. Salem är också lite unikt. Vi är den enda kommun i länet med en tydlig positiv moderat röstsplittring (kommunalval jämfört med riksdagsval) på 4,8%. Moderaterna i Salem har tappat, men har ett starkt förtroende.

Moderaterna i Salem har lett den borgerliga majoriteten genom en mandatperiod präglad av den internationella lågkonjunkturens bistra ekonomiska villkor. Vi har försvarat och prioriterat standarden inom vård, skola och omsorg, vi har utvecklat kommunen genom planerna i södra Rönninge och Rönninge centrum. Vi har tagit ansvar. Men det behöver inte vara en framgångsfaktor.

Missnöjesröster har gått till Sverigedemokraterna och Rönningepartiet. I SD:s fall har de fördubblat sina mandat,  trots att de inte deltagit på några sammanträden under den gångna mandatperioden. Aldrig har det varit så lätt att få en del väljares förtroende, som i fallet SD i Salem. Trots frånvaron har SD hämtat ut 140 000 kr i partistöd. Den närmast till hands liggande tolkningen är att SD:s missnöjesröster följer rikstrenden, dock med reducerad styrka i Salem.

Rösterna från den borgerliga sidan till Rönningepartiet är naturligtvis av en annan art. Att Rönningepartiet ökar beror på partiets motstånd mot att det byggs och planläggs i Rönninge, särskilt i Rönninge centrum. Partiet har ganska få konkreta förslag och skulle kunna sägas vara svårtolkat, om det inte vore för att Rönningepartiet är mycket tydliga med att det är vi moderater som är huvudmotståndaren. Det är bra med tydlighet.

Termen ”missnöje” som politiskt fenomen måste granskas närmare framöver. Innebär en politiskt maktposition i majoritet att man per definition blir en måltavla för ”missnöje” i väljarkåren? Är politiskt ansvarstagande en akt av dumdristighet eller ett sätt att svara upp mot väljarnas förväntningar?

Läget är nu sådant i Salem att det finns en borgerlig majoritet med 16 mandat mot ”den rödgröna” oppositionens 10, Rönningepartiets 3 och SD:s 2 mandat. Det är en mindre majoritet än tidigare, men dock en majoritet. En konsekvens är att Rönningepartiet nu kommer in i kommunstyrelsen av egen kraft. Därmed får partiet möjlighet till större inflytande, eller om man så vill, chansen att ta ett större ansvar för de politiska ärendena fram till fullmäktige.

Vi moderater har knackat 2100 dörrar sedan i våras, en mycket stark kampanj. En majoritet var hemma. Vi har mött många salemsbor på gator och torg. En ständigt återkommande replik var ”ni sköter Salem bra”. Det värmer gott inför fortsättningen. Det är en känsla som verkligen uppmuntrar till fortsatt ansvarstagande.

Vår målsättning är att arbeta vidare med förtroendet från Salems väljare för att göra en av Stockholmsregionens mest attraktiva kommuner ännu bättre att bo och leva i. Den kommande mandatperioden fram till 2018 blir det en ny översiktsplan, Salems centrum ska bli ett utvecklingsprojekt. Rönninge centrum ska genomföras och detaljplanerna för södra Rönninge ska tas fram för beslut. Även om det är komplexa uppgifter är vi många som törs axla detta ansvar.

En stark minoritet i Rönninge har röstat mot oss i söndagens val. Till dem vill jag säga att jag hoppas att vår fortsatta kommunikation och diskussion om planerna och genomförandet i Rönninge ska kunna inge större förtroende framöver. Vi ses i Folkets Hus och på webben, gärna också via mail.

Jag är djupt imponerad av och tacksam för mina partimedlemmars energi och engagemang under valrörelsen i Salem. Ett stort tack! Jag är också stärkt och tacksam av det förtroende som salemsborna visat vårt parti. Ett innerligt tack även där!

Vi gillar Salem!

1408GruppbildenMkfgren

 

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s