Sverige ska regeras!

Skärmavbild 2014-09-13 kl. 10.08.36

Den finaste politiska fras jag vet är “Det ska löna sig att arbeta”. Det borde vara överflödigt att påpeka, men det är arbete och inkomster som skapar resurser till den välfärd som är vår gemensamma sektor. När jag blev aktiv politiskt var det inte så. Marginalskatterna i det S-dominernade Sverige var på 70- och 80-talen uppemot 80%, ja kanske t o m värre för företagare. Motståndet mot sänkta skatter var bergfast. Men nu, efter vissa sänkningar på 90-talet, så är det Alliansen som levererat.

Med jobbskatteavdragen har Regeringen Reinfeldt manat fram ett samhällsklimat som stimulerar arbetsinsatser och satsningar. Och detta är inte några plattityder! Varje år sitter vi i Budgetberedningen i kommunen och hårdgranskar prognoserna över tillväxten och skatteintäkterna. För att sedan kunna konstatera att de räckte till alla kostnadsökningarna, efter en hel del prioriteringar. Alla borde egentligen få göra den erfarenheten; det finns inte en väldig skattekista som kan användas fritt, tillväxten är i princip en naturlag, den måste finnas där!

Därför är jag oerhört stolt över dessa åtta år. När tjänstemännen på Lehman Brothers vandrade ut med sina tillhörigheter i papplådor 2008, då var hela världsekonomin i kraftig gungning. Vi kommer ihåg hoten om bankkrascher i Europa, de väldiga statsingripandena och hur man följde börsutvecklingen flera gånger om dagen. Sverige drabbades också, men Anders Borg och Alliansen tog Sverige genom krisen med bravur. Sverige klarade sig undan massarbetslöshet, tillväxten fanns där och tilltar nu. Då kommer också indikationerna från arbetsmarknaden, senast igår att arbetslösheten minskar och att numera 340 000 nya jobb skapats sedan 2006 och med 100 000 det senaste året.

Vi kan inte bara snegla bakåt och betrakta det utförda arbetet som något självklart givet. “En fast hand över Sveriges ekonomi” är ingen egenskap som tillkommer alla, “rättvist”. Det har krävts unik kompetens och kanske ännu mer ledarskap. Det är inte vilka som helst som åstadkommit att Sverige har den högsta sysselsättningsgraden i EU. Och det är långtifrån säkert att någon annan kan göra samma prestation åren framöver.

Nu står de där, “de rödgröna”, med stor åstundan att ta över makten och de ekonomiska styrmedlen. Tre direkta skattestötar ska riktas mot de mest jobbskapande insatserna: arbetsgivaravgiften ska höjas för ungdomar, momsen ska höjas inom restaurangsektorn och RUT-avdraget ska tas bort eller försämras. I dessa tider med hög ungdomsarbetslöshet; hur kan man över huvud taget överväga dessa skattechocker? Vad väntar sedan? Kommer jobbskatteavdragen att få vara kvar med en vänsterdominerad regering? Blir fastighetsskatten en spelbricka för att få med (V) i en vänstermajoritet.

Vad tror du själv, kommer jobben att öka med tre partier som anser sig fritt disponera skatteinstrumentet efter egen vilja?

Det är ingen barnlek att regera landet. Under många år i politiken har jag aldrig upplevt ett så fast och effektivt samarbete som Regeringen Reinfeldt. Sverige behöver fyra år till med Alliansen. Alternativet vet man egentligen inget om. Det inger oro, stor oro. Och därmed är vi tillbaka till huvudfrågan:

Vem vill du se som statsminister på måndag?

Intressant?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s