Kris kräver karaktär

(Bild från orkanen Sandy i USA, www.fotolia.com)
Bild från orkanen Sandy i USA, http://www.fotolia.com.

När storbranden i Västmanland blev riktigt otäck gick Miljöpartiets Åsa Romson ut och kungjorde att MP tyckte vi skulle minska satsningen på JAS-plan och ta pengarna till brandbekämpning istället. Med rätta har MP mötts av en ”kritikstorm” för att de utnyttjade storbranden och sökte partipolitiska poänger. I takt med att branden spred sig över större arealer utökade MP sina konfliktytor. MP har sedan gått ut med bildbudskap på sin Facebooksida och köpt bilder från en skogsbrand i Australien för säkerhets skull.

Jag deltog i den här kritiken mot MP.  Jag tycker det är viktigt att precisera att utspel som dessa avslöjar karaktären på en del politiker. Karaktären som bör handla om att allt inte kan göras till politik. Alla händelser i samhället bör inte exploateras för att söka medial uppmärksamhet. Ofta är de händelser man skulle vilja göra till enkla och självklara orsakssamband så mångfacetterade att man åtminstone bör avvakta till det skede då efterklokheten frodas, om man nu bär på den pockande ivern att förmedla sin analys till omvärlden. Tvärtom finns det ofta högst plausibla förklaringar som förvisso kan vara tråkigare, men mer sanna. Alla negativa händelser kan inte appliceras på syndabockar.

I en krissituation bör all energi och uppmärksamhet ligga på hur krisen ska lösas. Sidodiskussioner som inte bidrar till krisens lösning, måste anstå. Det är ledarskap. Det kräver karaktär: själsstyrka, mod, återhållsamhet, självkontroll, fokusering, behärskning, urskillningsförmåga, samhällsanda.

Intressant?

2 thoughts on “Kris kräver karaktär”

  1. Det finns förstås lärdomar att dra, somliga måhända relaterade till indelningen av samhället i organisatoriska enheter med olika geografisk täckning och ansvarsfördelningen mellan dessa. Måhända är inte alltid den för handen varande indelningen och ansvarsfördelningen den allra mest lämpliga? Mats Svegfors pekade på ett antal sådana problem i sin Ansvarsutredning.

    Och där handlar det snarare, tvärtom, att inte göra partipolitiska utspel så att man skjuter naturliga reformer i sank.

    Mårten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s