”Whenever you lose hope, stop and think of these men.”

Monumentet vid S:t Laurent sur-Mer, Omaha Beach
Monumentet vid S:t Laurent sur-Mer, Omaha Beach

6:e juni, Sveriges nationaldag. Idag gläds vi tillsammans och hyllar de värden som byggt upp och håller samman vårt samhälle. Som sagt, konstruktiva strävanden som skapar mänsklig gemenskap och glädje. Rasism och extremism hör inte hemma här, varken idag eller annars.

Idag är det också 70 år sedan D-dagen i Normandie. För amerikaner, britter, kanadensare, ryssar, fransmän och andra får nationaliteten och historien en djupare innebörd. Nationerna bär det kollektiva minnet av tusentals unga landsmän som fick offra sina liv för att betvinga det onda. Jag har själv varit i Normandie vid åtskilliga tillfällen. Bilden ovan är från den långsträckta Omaha Beach, där amerikanska soldater ur 1:a och 29:e divisionen mötte det allra hårdaste motståndet 6 juni 1944. När soldaterna stod upp i sina landstigningsbåtar under den sista sträckan in mot land, smattrade kulorna från de tyska försvararna mot de ramper, som ena sekunden var deras enda skydd, men några sekunder senare skulle fällas ned och blotta livsfaran för alla de som kämpade för livet under de första timmarna på Omaha Beach.

Den fantastiska glidflygsattacken mot Pegasus Bridge, brittiska och amerikanska luftburna agreppen för flankskyddet, franska motståndsrörelsens framgångsrika sabotageaktioner, den något felnavigerade landstigningen på Utah Beach, det blodiga Omaha, britternas lyckade embarkering och konstgjorda hamnar på Gold Beach, kanadensarnas intensiva kamp på Juno Beach, britters och fria fransmäns som befriade Quistreham på Sword Beach, alla var de hjältar i denna oerhörda amfibieoperation som definitivt vände kriget mot nazismen i Europa.

På den tiden, för bara 70 år sedan, var frihet och demokrati inga självklara rättigheter. Miljoner människor dog i kampen för dessa grundläggande värden i ett modernt samhälle. Det får bli de bestående minnena att bära med sig idag på Sveriges nationaldag. Jag vill gärna avsluta med President Obamas ord vid krigskyrkogården i Colleville idag:

”Whenever you are cynical, stop and think of these men. Whenever you lose hope, stop and think of these men.”

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s