Länsstyrelsen avslår överklaganden om Rönninge centrum

SONY DSC

Kommunfullmäktige antog i februari detaljplanen för Rönninge centrum. Beslutet har överklagats till länsstyrelsen och förvaltningsrätten. Detta är två ”spår” för överklaganden. Länsstyrelsen prövar om kommunen följt Plan- och Bygglagen (PBL), förvaltningsrätten gör en laglighetsprövning av själva beslutet.

Planen hade överklagats av ett antal privatpersoner samt Rönninge Intresseförening och Rönningepartiet. Länsstyrelsen konstaterar att dessa inte har befogenhet att överklaga beslutet. De enda överklagandena som Länsstyrelsen prövar i sak är från några privatpersoner, vars besvär avvisas.

Vad händer nu? De som fått sina överklaganden avslagna av Länsstyrelsen kan överklaga i två steg till. Överklagandena till förvaltningsrätten är ännu inte prövade. Om även de avslås kan dessa överklagas i ytterligare två steg.

Därmed finns två saker att säga. För det första blir det för mig uppenbart att det svenska överprövningssystemet är alltför generöst och tidsödande. För det andra vill jag uppmana Rönningepartiet och de överklagande där Länsstyrelsen sagt ifrån att de inte är behöriga att reflektera noga om man ska gå vidare i processen. Beslutet om Rönninge centrum är taget med klar majoritet. Vi behöver komma igång med bygget.

Läs mer här:       Länsstyrelsens beslut
Pressmeddelande från Salems kommun kan du läsa här.

Intressant?

3 thoughts on “Länsstyrelsen avslår överklaganden om Rönninge centrum”

  1. Hej! Jag vill också att det byggs i Rönninge Centrum! Jag är född och uppvuxen här, och bor fortfarande kvar!

    Jag vädjar dock, tillsammans med fler, ingen ”Rönninge Centrum”-skylt! Detta skulle döda all den känsla vi idag har på vårt torg i Rönninge.

    1. Hej! Tack för ditt inlägg. Trevligt att du också vill att det byggs i Rönninge centrum. Jag förstår din synpunkt. Någon stor ”Rönnnge centrum-skylt” är så vitt jag vet inte planerad. / Lennart Kalderén

  2. Inget nytt i överklagandefrågan?

    Finns det indiaktioner på om RöP och andra ytterst vill driva överklagandena till sista instans?

    Mårten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s