Vem ska stå vid rodret?

DisponibelinkomstiEU

Dags att börja tänka på vem som ska stå vid rodret på “MS Moder Svea” i framtiden. Jag har upplevt S-regeringar ett otal år, borgerliga regeringar under nio år. Nu har jag sett Fredrik Reinfeldts alliansregering ta Sverige genom finanskrisen under åtta år. En valseger 2006 som blev till ett ekonomiskt eldprov som de gått igenom med stolta segel.

När den amerikanska banken Lehman Brothers gick omkull 15 september 2008 var det verkligen allvar. Regeringar i hela västvärlden tvingades gå in och rädda banker för att undvika panikartade dominoeffekter. Tillväxten blev negativ, arbetslösheten sköt i höjden. Den internationella krisen var den värsta sedan 1930-talet! Som följdeffekter har vi upplevt EU-ekonomier som kämpar med enorma statsskulder. Men inte Sverige.

Den svenska arbetsmarknaden har haft den bästa utvecklingen inom EU, tillsammans med Nederländerna. Vi har också haft den bästa tillväxten och bland de lägsta statsskulderna.

Vi behövde inte rädda banker eftersom det fanns ett skyddsnät på plats, finansierat av bankerna själva. Sverige har skapat sig tillräckligt starka statsfinanser för att kunna sänka skatterna och se till att det lönar sig att arbeta. Detta är inte bara politisk retorik. Det handlar om att ha en tillräckligt stark statsbudget för att genomföra traditionell konjunkturpolitik, att stimulera efterfrågan för att hålla konsumtionen uppe och därmed skapa jobb. Och det är vår inhemska konsumtion som drivit den svenska ekonomin de senaste åren.

Ska vi tillåta privata välfärdsföretag som går med vinst? Kommunerna (och landstingen) är grundbulten i välfärden. Men social omsorg och skolor i kommunal regi går också med vinst i den meningen att de inte behöver låna upp kapital utan har kommunen som “internbank” och “aktieägare” som skjuter till pengar för investeringar, räntefritt. Vänsterpartierna skjuter snett i sina “vinstattacker”.

Efter rätt många år i kommun- och landstingsvärlden är jag mycket klar på att det behövs välfärdsföretag som komplement och även konkurrens, för att ge valmöjligheter och höja kvalitén. Salems äldre har fått mer valfrihet inom hemtjänsten. Inom landstinget har Vårdval Stockholm gett 40 nya vårdcentraler såväl i innerstan som i ytterområden, vårdköerna har minskat dramatiskt. Patienter i områden med större vårdbehov har numera en högre andel av vårdtjänsterna. Inga system är perfekta, men långt in på vänstersidan vet de attprivata vårdföretag idag är nödvändiga samarbetspartners för att välfärden ska fungera.

För mig är Sverige bättre idag än för åtta år sedan. Efter att sedan 1970-talet slagits för rimliga skatter kan man nu konstatera att det slaget till stor del är vunnet. Om vi tagit Sverige genom finanskrisen, gjort det mer lönande att arbeta, utvecklat jobben och välfärden, vad kan man då mer begära?

Ingenting är problemfritt. Oppositionen är ihärdig och “Uppdrag Granskning” m fl är bra på att se välfärdens brister.

Vi i Salem har 30 års erfarenhet av att jobba ihop. Att debattera prioriteringar inbördes och sedan presentera lösningar som ger bra resultat. Vi brukar säga att “Salem är ett bra exempel på att Alliansen fungerar”. Det räcker långt här lokalt, i länet och i Sveriges Riksdag. Alliansens åtta år talar för fler.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s