Med Piper Cherokee genom det vackra lufthavet

1404FlygGamlaStanfixad

Årets upplevelse – hittills, det är valrörelser kvar – var att flyga Piper Cherokee, SE-FFZ under några timmar i söndags. Start från Skå Edebys gräsbana på Färingsö. En sak slår mig direkt, utanför kontrollerat luftrum (över Stockholm) och på denna låga höjd (ca 400 m) förekommer ingen flygledning. Piloterna orienterar varandra om att de ställer upp för start och vart de ämnar styra kosan efter avfärd. Detsamma gäller de som är på väg in för landning. Det finns föreskrifter om separation för att undvika incidenter. På väg från Skå Edeby mot Stockholm kommer ett passerande flygplan på högre höjd, radiosamtalet var ganska fascinerande.

1404FlygSöderbroarna1

Färden går i stort över ”Bålstalinjen” och sedan rätt över Kungsholmen, efter att tillstånd givits från tornet på Bromma. Vi kommer in över blivande Hagastaden, rundar Wennergren Center som står som en solitär obelisk i vårsolens glans. Husen längs Valhallavägen och Birger Jarlsgatan bildar skarpa reliefer som ett slags byggklossar där nere. Ut över Stockholms Ström och Skeppsbron som badar i sol.  Till höger visar sig Årstabroarna vackert i solskenet.

1404FlygMörtvik
Barndomens badklippa intill Mörtvik i sjön Drevviken.

Vi går söderut över Södertörn för en sväng runt barndomens Trångsund och Skogås. Över Drevviken hinner jag med ett snapshot över ungdomens badklippa intill Mörtvik. Det blir ett par högersvängar runt de gamla boplatserna, med bra bilder. Vi vänder västerut och flyger över det vackra Fållan och Magelungen med banmarkeringarna för kanotstadion utplacerade som lingon i blåbärssaft. Centrala Huddinge är ganska stort tänker jag, Gömmarens naturreservat likaså. På väg mot Salem ser man Tullinge, Tumba och Hågelby mycket klart. Vid kommungränsen ser villorna i Söderby park nästan ut att kana ned över kanten till grustaget.

1404FlygNorraVägen17
Den vita villan med röda takpannor i Trångsund var hem 1968-73.

Det blir en bra bild över Målarstigen och Mosshagen innan vi passerar ut över Uttran och tar bilder på Rönninge i alla möjliga vinklar. Fiskarudden, Bergviks brygga, Sjövreten, Uttringe Hage och Karlskronaviken är vackra vyer från ovan. Via Dånviken blir det högersväng mot Salem, med ett varv över Salems centrum.

1404FlygMålarstigen
Mosshagen, Trädgårdsmästarstigen och Målarstigen i Salem.

 

1404FlygSydöstraRön
Södra Rönninge med Fiskarudden i förgrunden.

Därmed är vi redo för avstickaren till Västerås. Det blir en färd rakt västerut via Bockholmssätra, Björkfjärden, Björkö (Birka), Selaön och så småningom ”finalen” in mot Johannisbergs flygfält utanför Västerås. Där blir det lunchuppehåll med fallskärmshoppning från första parkett.

1404SalemsC1
Salems centrum

Återfärden går direkt till Skå Edeby, med en lång inflygning från söder där flygfältet inte är lätt att urskilja. Däremot är det något alldeles speciellt att uppleva en landning från cockpit. Det är en stark känsla av kontrollerat fall ned mot den gröna gräsbanan. Ja, det här var riktig flygning. Ett stort tack till kompisen Bengt Söderström som satt vid spakarna!

Intressant?

2 thoughts on “Med Piper Cherokee genom det vackra lufthavet”

 1. Hej
  Helt fantastiska bilder du har tagit Lennart. Du är en mycket skicklig fotograf.
  Vilken kamera och optik har du använt?
  Hur högt upp, ungefär var du när du tex tog bilderna i Salem/Rönninge?
  Lena S.

  1. Tack, det var kanonväder och bra ljus. Svårt att misslyckas. Jag har Nikon D5200, Tamron-objektiv 18-270 mm. Höjden var ca 400 m under hela flygningen. / LK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s