Det är inte bara att bunta ihop, Stefan Löfven!

 

Skärmavbild 2014-05-08 kl. 21.57.36
(Från Stefan Löfvens Facebooksida 8 maj)

Det politiska kampanjspråket tillhör ju inte det mest lågmälda. Tiden för eftertänksamhet blir ibland reducerad. Därför är de folkvaldas retoriska modersmål en god värdemätare på de politiskers ambitioner om stil och förmåga att hantera konflikter med viss finess.

Stefan Löfven har hittills inte utmärkt sig som en glödande agitator som söker de djupa konflikterna. Därför reagerade jag på Stefan Löfvens uttalande på Facebook ovan. (S) brukar ta till ”högern” som lystringsord när valdagen närmar sig. Tillmälet ”hopplöshet” är också ganska förväntat, även om jag knappast tror Stefan Löfven skulle kalla MUF:s kampanjvilja på Sergels Torg i helgen för energilöst. Möjligen skulle det omdöme tillfalla andra medarbetare närmare hans egen kärnverksamhet.

Nej, det är Löfvens försök att bunta ihop oss med ”högerextremister”, ”för att möta högerns hopplöshet och högerextremismens framfart”, skriver Löfven. Menar S-ledaren allvar med detta? Tycker Stefan Löfven att det är en lyckad etikettering? Avser mannen fullt avsiktligt att jämföra Moderata Samlingspartiets Europaparlamentarikers gärning med krafter som vill avskaffa demokratin? Ska man – som förtroendevald – behöva läsa den här typen av retorik från ett parti som anser sig vara statsbärande? Aldrig! Detta är inte OK.

Vi känner alla tillräckligt många socialdemokrater för att känna oss övertygade om att denna formulering måste vara en lapsus. Men med veckans ”Uppdrag Granskning” i färskt minne ska nog Socialdemokraterna avhålla sig från denna typ av vänsterretorik. Stefan Löfven bör ta sin Facebook-ansvarige i örat, jag föreslår det vänstra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s