Replik till MP: Visst har vi råd med äldreboende!

(www.fotolia.com)
(www.fotolia.com)

“Vi har inte råd att bygga äldreboende!” är rubriken på Miljöpartiets attack om det nya boendet i Söderby i Mitt i, vecka 11. MP menar att “allt investeringsutrymme i kommunen ockuperas”.

Vi har två uppmaningar till MP. Vår första maning är att läsa innantill i det beslut som fullmäktige röstade om. Det står – svart på vitt i punkt 2 – att vi ska hyra äldreboendet, inte investera själva. Detta just av det skäl MP anger, vi vill inte belasta investeringsbudgeten alltför tufft. (Vi har en köpmöjlighet inom tre år, om vi inte skulle vara nöjda med förhyrningen.)

1403MittiSäboNittve

Dessutom vill vi uppmana MP att ta ansvar för Salems äldre. Behovet av platser i särskilt boende ökar stadigt. Det nya boendet behövs för att ge vård till 54 salemsbor någon gång kring år 2020. Därmed ligger det ett stort ansvar på oss förtroendevalda, även på MP, att säkerställa att de äldre som behöver kan få bostäder och vård i framtiden.

Kommunens behov är alltför stora för att vi ska göra oss beroende av t ex Rosstorp, med ett mindre antal lediga platser. Vi vill därför att Salems kommun själv ska kunna disponera ett stort antal platser “på hemmaplan”. Bakom beslutet står M, S och KD. Så tar vi vårt ansvar för de äldre i Salems kommun.

Lennart Kalderén, kommunalråd, M
Lars Pilsetnek, Socialnämndens ordf., M
Elisabeth Bovin-Exner, ledamot, Socialnämnden, M

2 thoughts on “Replik till MP: Visst har vi råd med äldreboende!”

 1. Tre saker:
  – Vi kan läsa innantill, men måste ju bedöma risken att köpoptionen utnyttjas. Vi befarar att möjligheten till köp finns för att utnyttjas, det är hela saken.
  – Rubriken är Mitti Botkyrka/Salems, Miljöpartiet har aldrig skrivit ”Vi har inte råd att bygga äldreboende”. Det vi skriver är att vi vill att ”planerna läggs på is tills de alternativa möjligheterna har uttömts”.
  – Faktum kvarstår att Rosstorp sannolikt kan erbjuda 54 platser år 2020, åtminstone om man frågar dem själva. Att det inte finns så många lediga platser idag är verkligen inget seriöst argument i frågan.

 2. Mats, om ni nu läst innantill har ni ju kunnat konstatera att det står att vi ska hyra äldreboendet. Varför skriver ni då att vi ”investera”? Det är ju helt enkelt inte sant. Politisk debatt kan vara förvirrande för många, därför bör MP återge de politiska besluten korrekt och sanningsenligt.
  Bra om ni inte ställer upp på rubriken på er insändare. Jag rekommenderar ett samtal med MItt i för att vi andra ska kunna bedöma er politik utifrån det som faktiskt skrivs. Kommunen kan inte ”lägga några planer på is”. Vi har utrett alternativa möjligheter. Vi behöver platserna. Vi vill kunna vara säkra på att disponera en egen kapacitet och inte vara utlämnade till enbart externa leverantörer. Man bygger inte ett äldreboende på en eftermiddag. Därför måste bygget börja nu, stå klart om något år varpå kommunen ”växer in i kostymen” efter hand och ser till att övriga platser hyrs ut under tiden. När vi tar ansvar för äldreomsorgen har vi alltid varit långsiktiga.
  / Lennart Kalderén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s