Lärarna får bra lönelyft i Salem

(www.dn.se)
(www.dn.se)

På DN-debatt listar Lärarnas Riksförbund upp ett antal kommuner som fått goda resultat i sina bokslut för 2012, men som enligt LR varit återhållsamma med löneökningar för lärarna. Salem finns med, vilket kan kräva en kommentar.

Det är således två variabler som renderar en plats på LR:s lista. I vårt fall är nog resultatet det som betytt mest. Men då ska man veta att våra positiva resultat har växt fram från mycket blygsamma budgetar, där vi knappt nått över nollnivån i resultat. Vi har sedan under åren haft en bättre utveckling av skatteintäkter och finansnetto än prognoserna sagt. Men att lägga en budget med underskott för att höja lärarlönerna extra mycket, det har vi inte kunnat åstadkomma. Istället har vi har fått ta resurser från bl a fastighetsunderhåll för att tilldela skolornas budgetar, för att dessa ska kunna klara de läraravtal som ingåtts.

Det är också viktigt att veta att Salem ligger bra till i lönejämförelser med andra kommuner. Vi har heller inga rekryteringsproblem och gott om behöriga lärare.

Nyligen har vi beslutat att lägga totalt 3,5% i lärarlöneökningar för 2014, eftersom vi säkerställt att skolornas budgetar ska klara detta inom befintliga resurser. Vi har inrättat 25 förstelärartjänster. Därmed tar vi vårt ansvar för att stärka läraryrkets konkurrenskraft och rekrytering.

Lärarnas Riksförbund är fixerade vid lönestatistiken för sina medlemmar. Men statistiken ger inte hela bilden. Vår övergripande uppgift är att sköta Salems kommuns ekonomi. Vi kan nu visa att detta går att förena med att stärka lärarnas yrkesstatus och ekonomiska villkor.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s