Det osanna raset

(www.sl.se)
(www.sl.se)

Ibland är de politiska insatserna korta. Igår på landstingsfullmäktige reagerade jag på Socialdemokraternas tonläge och språkbruk beträffande SL:s biljettintäkter. Dessa blev lägre 2013 än året före bl a beroende på ändrade bokföringsprinciper.

Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd för (S), har vid upprepade tillfällen kallat detta för ett ”ras”. Nu är det så att biljettintäkterna skulle ha ökat 2013 med ca 120 miljoner om bokföringsprinciperna varit oförändrade. Beroende på en ny praxis för Reskassan, då resorna betalats men ännu inte utförts, anses intäkterna ”ligga i molnet”, intäktsbokföringen har därför skett senare.

Är det rimligt att – som – Erika Ullberg gör – tala om ett ”ras”? Är det sant? Har biljettintäkterna minskat? Bokföringsmässigt: ja, men reellt? Knappast! Pengarna finns ju. Möjligen skulle Londontabloiden ”News of the World” komma undan med att kalla detta för ett ”ras”, men knappast någon sanningsälskare. Att kalla detta för ”ras” är en osanning, inte minst eftersom den baseras på tolkningar som gemene man knappast kan förväntas vara insatt i.

Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm, M, konstaterar i sitt svar på interpellationen att påstående om ”ras” är ohederligt. I landstingsfullmäktige konstaterade jag att det var ett välfärtjänt omdöme. Erika Ullberg kommenterade med ”det är bättre om vi lägger alla exakta siffror åt sidan” och nämnde inte ordet ”ras” ytterligare. Det var bra att hon backade.

Intressant?

4 thoughts on “Det osanna raset”

  1. Jag skulle vilja se en analys av kostnader för, och konsekvenser av, en eventuell nolltaxa i Sthlms lokaltrafik, där även miljö- och trängselaspekter av minskad biltrafik vägs in. Kostnaderna för spärrpersonal och extremt dyra spärr- och biljettsystem förefaller vara oproportionerligt höga och de dyra månadskorten motverkar syftet att få Stockholmare att resa kollektivt och miljövänligt istället för att ta bilen.

    1. Nej, du Daniel. Att utreda nolltaxa och ge folk illusionen att något är gratis eller att det alltid är någon annan som ska betala, det är förtecken för en helt annan ideologi än min. / LK

    2. Så ideologi är viktigare än kostnadseffektivitet i samhället? Om den inställningen är rådande i Alliansen är det inte svårt att förstå varför servicenivån ständigt sjunker men kostnaderna är kvar, trots alla besparingsåtgärder. Nåväl, efter september blir det annan ideologi, på gott och ont.

    3. Det var nog en av de tuffaste snedvinklingar jag läst. Vi har förbättrat reseutbudet, ökat kvalitén, har större kundnöjdhet. Varsågod att rösta emot det men var beredd på att ta konsekvenserna. / LK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s