Putin vågar inte välja Europa

(www.fotolia.com)
(www.fotolia.com)

Krim var ryskt under Tsarväldet och överfördes till den Ukrainska sovjetrepubliken under Chrustjovs tid som sovjetledare, inom den dåvarande Sovjetunionen. När Sovjetväldet föll 1991 blev Krim därmed ukrainskt, även om Ryssland fick fortsätta att disponera basen för sin Svarta Havsflotta. Det kan dock inte råda någon tvivel ur statsrättslig synvinkel, att Krim är suveränt ukrainskt territorium.

Nu ser vi Ryssland militärt ta kontroll över detta ukrainska territorium. Det är viktigt att slå fast att detta är militär aggression, även om det ännu inte (söndag kväll) verkar ha flammat upp i eldgivning. USA:s utrikesminister John Kerry fördömde Rysslands aggression som en ”1800-talshandling”. Frågan är om det inte är närmast jämförbart med händelser under förra seklet: inmarscherna i Österrike (”Anschluss”) 1938 och Tjeckoslovakien (Sudetlandet 1938 och ”Pragvåren” 1968).

Och det är bara att konstatera att John Kerry har rätt. Detta är Putinfasoner från en förgången tid. Europeiska Unionen är den nya tidens fredsprojekt där politisk – och inte minst ekonomisk – integration väver samman nationalstater och förhindrar konflikter. Priset för att äventyra tillhörigheten till EU är helt enkelt för högt. Men allt detta är principer för internationell samlevnad som det autokratiska Ryssland inte vågar sig på. Istället är det den urgamla nationalistiska supermaktsattityden som får fritt utlopp. Det är möjligt att Putin därmed ”pacificerar” Krim för egen räkning. Men han distanserar Ryssland och dess invånare från Europa och den internationella gemenskapen. Det bör omvärlden bekräfta genom kännbara sanktioner.

Intressant?

2 thoughts on “Putin vågar inte välja Europa”

  1. Sanktioner som bland annat borde omfatta deltagande i OS och handikapp-OS.
    Jag har skrivit till ansvariga och tävlande inom handikappidrotten och frågat om hur de kan medverka till förhärligande av ett land som en leds av en despot som genom rokard och manipulationer med en lakej, Dmitrij Medvedev, i pricip varit Rysslands ledare sedan 1999 och därmed ansvarig för krigföring mot sina grannar.

  2. Jonny, just bojkotter av OS och Paralympics är mycket vanskliga medel. Minns Moskva-OS 1980, där de ryska TV-producenterna svarade för en invigningsceremoni som många minns med glädje (Björnen Misha, den mänskliga mosaiken) när man kanske hellre borde minnas de bortvalda bilderna från inmarschen bäst (länderna som demonstrerade genom att inte gå under sin egen flagga). Men sanktioner måste till. Jag ser med spänning fram emot vad USA och EU kan lägga på bordet. / LK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s