Järnväg tvärs över Södertörn?

(www.fotolia.com)
(www.fotolia.com)

Radio Stockholm rapporterar idag att en järnväg ”planeras” över Södertörn. Järnvägen skulle koppla ihop Nynäsbanan med Västra stambanan utan att tågen ska behöva gå in till Älvsjö. Framför allt är det godstransporterna från den kommande Norvikshamnen i Nynäshamn som ska använda banan. Det skulle också bli möjligt med persontrafik i pendeltåg mellan Södertälje och Nynäshamn. Södertörnskollegan Anna Ljungdell (S) beskrev fördelarna fördelaktigt.

”Planeras” är en sanning med modifikation. Banan finns med i en utredning från Trafikverket som samtidigt konstaterar att ett eventuellt genomförande ligger utanför nuvarande planeringshorisonter.

Nog så sant. Men infrastrukturplanering börjar med att projekten ”kommer upp på bordet” genom idéstudier och utredningar som sedan debatteras. Om projekt ska finnas med i basen för prioritering av hur staten ska använda sina infrastrukturmiljoner måste det börja med att goda projekt förstuderas. Detta är ett sådant projekt. Vi i den södra länsdelen behöver ”flytta fram positionerna” och sätta projekt som dessa på kartan, även om de ligger ett antal år framåt. Därför kommer många Södertörnskommuner att stödja tanken på en förstudie i sina remissvar till Trafikverket. Vi kan inte lägga rälsen, men vi kan fatta pennan och göra förslaget synligt.

Intressant?                                                    Trafikverkets studie (se sid 80)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s