Hundra år i Europa

Vallmo på fälten i Flandern, symbolen för hågkomst av de stupade i första världskriget, för 100 år  sedan. (www.fotolia.com)
Vallmo på fälten i Flandern, symbolen för hågkomst av de stupade i första världskriget, för 100 år sedan. (www.fotolia.com)

God fortsättning på 2014! Sprakande fyrverkerier och en inspirerad Jan Malmsjö som ”reformerade” ”Nyårsklockorna” och inledde året. Alla andra pratar om ”supervalåret” och frasen ”nu har valrörelsen börjat” lär vi få höra ett antal gånger i veckan framöver. För oss partiaktiva ska två ting klaras av först: interna partinomineringar och programarbete.

Det flödar inte över av nyheter på årets första dagar. Därför blir det istället några läsvärda länkar i årets första blogginlägg. Den viktigaste kanske många redan sett: Jens Christian Brandts artikel i DN ”Festen vi missade”, om Berlinmurens fall och hur den speglades i media för 25 år sedan. Artikeln ger ett déja vú över det politiska klimatet på den tiden, då frihet var viktigare längre bort, men inte alltid i Europa.

Om man – med milt våld – istället låter sig återföras till nutid innehåller SvT:s utrikeskrönika en god sammanfattning över 2013. Krönikan fyller en viktig funktion, nämligen att också lyfta fram framstegen, exempelvis att demokratin tar små steg framåt på sina ställen. Till skillnad från 1989 är ju demokratin i Östeuropa bättre i fokus i dessa dagar, inte minst situationen i Ukraina.

Två länkar som också kan fungera som milstolpar för de hundra år som snart förflutit sedan första världskrigets utbrott sommaren 1914. Då: ett Europa i spänningsladdade militära allianser som skavde som teutoniska jordplattor mot varandra och där en balansförskjutning frigjorde en världskatastrof. Nu, 2014: ett Europa två världskrig och ett kallt krig senare, med en övergripande formaliserad union baserad på ekonomisk integration och gränsfria marknader, inte utan påfrestningar, men det mest hållbara fredsprojektet som vi känner.

Intressant? 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s