Nelson Mandela – en patriark

Bild
(www.fotolia.com)

Nelson Mandela har gått ur tiden. Innan frigivningen 1990 var han den som alla talade om i Sydafrika-debatten, men som ingen sett. De 27 åren i fängelset på Robben Island (27 år!) borde ha format en aggressiv titan. Istället var det en nationell samlingsgestalt med ett stort leende som trädde fram, hand i hand med sin dåvarande hustru Winnie. Nelson Mandela kunde ha valt den militanta kampen, men gick istället i spetsen för det unika försoningsprojektet som långtifrån alla trodde vara möjligt.

Det sägs att tålamod är en dygd inom politiken, men i Nelson Mandelas fall häpnar man över den okuvliga framsyntheten under alla år i fängelse. Att vara isolerad från familj, vänner och en omgivning i utveckling, att bara se vakter, cellens betong och härda ut med straffarbetet för att sedan vända sitt sinnelag från vrede och frustration till försoning och värme, man undrar hur det över huvud taget är möjligt? Utan Nelson Mandela hade det inte blivit en fredlig övergång från apartheid till majoritetsstyre.

Även om rapporterna från Sydafrika kommit ofta under åren, är det inte lätt att skaffa sig en genomanalyserad bild av det politiska livet i detta vackra land med så starka traditioner av apartheid, men också stamkonflikter. Det ANC som Nelson Mandela utövade ett ideologiskt ledarskap över visar omvärlden disparata signaler över en bred skala, som även innehåller klart aggressiva budskap. Sydafrika och ANC har en tuff resa framför sig. Men Nelson Mandela har sannerligen varit en snudd på profetisk vägvisare. Han var en patriark, en far och farfar för en stor del av världen.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s