Talmannen gör rätt!

(www.fotolia.com)
(www.fotolia.com)

Talmannen Per Westerberg vägrar ställa proposition på utskottsinitiativet om att riva upp en enskild punkt i det tagna budgetbeslutet. Han gör det utifrån en rekommendation i den rättsutredning som gjorts. Riksdagsordningens regler om budgeten är till för att förhindra att det fattas enskilda tilläggsbeslut som strider mot den antagna budgeten. Ett separat tilläggsbeslut ska inte förrycka en helhetsbudget. Det är en viktig regel, förankrad i lag.

Per Westerberg gör alldeles rätt. En korrekt mötesordförande ska vägra ställa proposition på ett förslag som strider mot stadgarna, eller lagstiftningen. Det är bl a därför han/hon fått uppdraget att leda sammanträdet, i detta fall riksdagsarbetet. Någon måste stå ovanför partipolitiken. Talmannen har den rollen. Det finns regler för hur beslut ska fattas, hur propositioner ska ställas, hur omröstningar ska gå till, oavsett vilken partikombination som besitter majoriteten. Politiker ur alla läger ska alltid kunna lita på att denna samling av lagar, regler, praxis och tradition följs av en oväldig ordförande.

I detta fall väljer de rödgröna att bryta mot denna kodex. Inte nog med det, de gör det med ett röstunderlag som bl a består av ett parti med tvivelaktiga syften. Det finns de som jämför detta lumpna beteende med delar av den amerikanska kongressens metoder med ”the financial cliff”. De rödgröna är nog inte riktigt där, men den väg de slår in på nu leder in på okänt territorium. Att se hur ”ändamålen helgar medlen” kan ibland vara ganska avslöjande.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s