Landgång, sommarhäst och oförändrad skatt

Pausförtäring på budgetfullmäktige (www.fotolia.com)
Pausförtäring på budgetfullmäktige (www.fotolia.com)

Torsdagens budgetfullmäktige tog ca fyra timmar. Det är ingenting jämfört med många andra kommuner. Men å andra sidan är det bara en halvtimmes paus för intagande av ”landgång”, resten av tiden handlar det om debatt, beslutspropositioner, voteringar och klubbslag.

Förutsättningarna gick att läsa på denna blogg för några dagar sedan. De slog in. (S) och (V) var eniga om 23 öres skattehöjning, för att nå Botkyrkas och Södertäljes nivå. (MP) nöjde sig med 8 öres höjning, som de övergav när deras ändringsyrkanden avslogs undan för undan. Men, fullmäktigemajoriteten var klok, oförändrad skatt blev klubbbad.

Rönningepartiets alternativbudget innebar att 500 000 kronor skulle sparas på kommunkansliet, 200 000 skulle användas för att ordna en ”sommarhäst”, det särskilda boendet skulle tas bort från investeringsbudgeten (i avvaktan på utredning), rondellen vid Rönninge centrum skulle strykas (i avvaktan på beslutet om Rönninge centrum). Rönningepartiet tyckte vi skulle minska investeringsbudgeten för att reducera kommunens låneskuld. Jag vill nog tillåta mig den kommentaren att det inte går att önska sig att investeringsbehov som särskilda äldreboendet bara ska försvinna.

I budgetdebatten var också min moderatkollega Delmon Haffo aktiv. ”Oppositionen gör det för enkelt för sig när de bara tar den borgerliga majoritetens budget och plussar på med skattehöjningar”, ansåg han. Det är inte svårt att instämma i det. Vårt borgerliga budgetarbete har varit intensivt och fullt av svåra avgöranden.  När S, V och MP kryddar sina budgetförslag genom att helt sonika lägga bördan på skattebetalarna, då blir det enkelt.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s