Ikväll blir det budgetdebatt

(www.fotolia.com)
(www.fotolia.com)

Nu stundar årets budgetfullmäktige. Det märks att det snart är valår. Vi i den borgerliga majoriteten har lagt ett förslag för oförändrad skatt med fortsatt god kvalitet i verksamheten. Besparingarna sedan rambudgeten i våras har vi kunnat krympa väsentligt.

Socialdemokraterna har länge haft en avvaktande linje i skatte- och budgetfrågor. Men nu tar de ut svängarna. Salemsborna kan se fram mot en skattehöjning på 23 öre om (S) får bestämma. Därmed vill de ta oss upp till samma skattenivå som Botkyrka och Södertälje. Det är alls inga dramatiska nyheter i (S)-budgeten: exempelvis en minimal slant på  0,74 % mer till barn- och utbildning.

(S) yrkar också 300 000 kr för en konsultutredning om en idrottsplats eller friidrottshall i Salem. Här ser man klart att (S) vill ”öppna en konfliktyta” (politiskt nördspråk) mot den borgerliga majoriteten. Vågar vi avslå ett sådant ”billigt” förslag som kan vara en veritabel politisk ”godbit”?

En idrottsplats skulle sannolikt kosta uppemot 30 mnkr, inkl omklädningsrum. Salems investeringsbudget de närmaste åren är mycket ansträngd. Idag domineras den helt av det särskilda boendet (SÄBO 2015). Om vi kan avtala om en hyrlösning (med köpoption) kan vi frigöra drygt 30 mnkr totalt under den kommande treårsperioden för andra investeringar. Detta blir hela investeringsutrymmet åren framöver (utöver de vi knappast kan undvika) och rymmer inte några större projekt. Som ekonomisk ansvarig förtroendevald måste jag därför konstatera att det inte finns några möjligheter att bygga en idrottsplats under de närmaste åren. Att tro något annat är gravt önsketänkande. Att påstå något annat kräver att man är beredd att lyfta ut många av de ”måste-investeringar” vi har framför oss.

Att upprusta simhallen kan mycket väl bli en angelägen investering de kommande åren. Troligen behövs en genomgripande renovering, då simhallen och bassängen snart har 50 år på nacken. Då talar vi om investeringsbelopp som sannolikt ligger betydligt högre än de gör för en idrottsplats. Simhallen behöver prioriteras eftersom vi salemsbor knappast kan tänka oss att lägga ner badet. Därför prioriterar vi en sådan investering.

Avslutningsvis och med detta sagt, så kommer vi inte att föreslå att det läggs sådana pengar på att förstudera en idrottsplats/idrottshall. Dock föreslår vi en – kostnadsfri – utredning av förutsättningarna för sportanläggningar på längre sikt, i samband med att översiktsplanen omprövas.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s