”Med löntagarfonderna tar vi över successivt”

(www.politikfakta.se)
(www.politikfakta.se)

Idag är det 30 år sedan Sveriges största demonstration i modern tid: 4 oktober-rörelsen 1983. Omkring 75 000 personer gick till Riksdagshuset och rörelsens ledare Gunnar Randholm överräckte sitt budskap till några riksdagsledamöter. Demonstrationen var kulmen på en flera år lång intensiv politisk strid, en rejäl konflikt mellan socialdemokrati och borgerliga partier.

Det hela startade med LO-kongressen 1975. LO-mannen Rudolf Meidner fick accept på sitt förslag om löntagarfonder som innebar att 20% av företagens vinster skulle gå till facket för direkta aktieköp i samma företag. Detta var ett oblygt försök till socialisering av svenskt näringsliv, eftersom facket efter en ganska kort tid skulle erövra majoriteten i de svenska företagen med deras egna vinstmedel. Socialdemokraterna kunde självfallet inte ta avstånd från LO så frågan om löntagarfonder var en dominerande faktor i valrörelsen 1976, inte minst för undertecknad.

De ideologiska signalerna var ganska otäcka: ”Med löntagarfonderna tar vi över successivt” utropade LO-tidningen. Jag kan fortfarande komma ihåg de olustkänslor som den självrättfärdiga klasskampsretoriken framkallade. Det handlade om socialistisk konfiskation, inget annat. Socialdemokratin hade suttit oavbrutet vid makten i 44 år, de hade drabbats av hybris. Väljarna förpassade regeringen Palme ut ur regeringskansliet den gången, också. Sex år med borgerliga regeringar stoppade Rörelsens socialiseringar. Tidsandan från 1968 i svensk politik bröts (tillfälligt). Det är inte varje dag som företagsledare och borgerliga politiker känner att demonstrationer är ett bekvämt sätt att uttrycka sig. Men för 30 år sedan var måttet rågat. Det förändrade Sverige.

Intressant?                                            Wikipedia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s