Markannektering i Salem – åtgärder skjuts upp tills vidare

(www.fotolia.com)
(www.fotolia.com)

Sedan drygt 30 år har fastighetsägare och bostadsrättsinnehavare utvidgat sina tomter på kommunens mark mot gång- och cykelvägar. Detta gäller främst i radhus- och kedjehusområdena. Bakgrunden är att många hävdar att muntligt godkännande funnits från tidigare ägare.

Eftersom markannekteringen innebär att kommunens VA-ledningar i en del fall blir svåråtkomliga samt att markannekteringen måste åtgärdas i övrigt fattade kommunen för två år sedan beslut om att marken måste återställas. En stark orsak var att de jurister förvaltningen anlitat starkt rekommenderade åtgärder p g a att annekteringen inte var acceptabel beroende på likställdhetsprincipen i Kommunallagen. (Principen innebär att kommuninvånare inte får behandlas olika.)

Emellertid har det visat sig att likställdhetsprincipen inte är relevant för denna typ av frågor. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL):s jurister har på vår förfrågan meddelat detta. Därmed är de juridiska förutsättningarna helt annorlunda. Kommunstyrelsens tekniska utskott har därför onsdagen 25 september beslutat ”att genomförandet av beslutet om markannektering tills vidare ska skjutas upp beroende på att nya juridiska förutsättningar framkommit, vilket leder till att frågan ska utredas på nytt” . Miljö- och Samhällsbyggnadsförvaltningen har fått i uppdrag att meddela de berörda om beslutet.

Frågan kommer därför att utredas på nytt samt behandlas politiskt än en gång. Markannektering är fortfarande en fråga som måste lösas på något sätt. Hur får utredningen visa.

Intressant?                           Kommunens hemsida

2 kommentarer på “Markannektering i Salem – åtgärder skjuts upp tills vidare”

  1. Jag har hört att det varit en regel sedan 70-talet då de flesta egnahems- och hyresradhusen byggdes, att ha staket max 0.7 meter från vägen. Så många har intygat detta att det är svårt att motsäga. Man kan bara ana hur dessa, särskilt gamla Salem-boende nu känner. Först ett kränkande oresonligt beslut. Så dras detta tillbaka då många som jag sett har följt ”beslutet”.
    Ibland undrar man varför kommunledningen inte verkar känna det folk som den representerar.

  2. Micke, jag är medveten om att det även kan finnas synpunkter på att vi nu försöker rätta till beslutet. De får gärna kontakta mig. / LK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s