Uppdaterad: Moralisk kollaps hos oppositionen

Grenze überschreiten

Så har det hänt. Vänsteroppositionen är på samma linje som SD och tänker driva igenom ett riksdagsbeslut i samarbete med ett främlingsfientligt parti. Det handlar om en riksdagshantering mot regeringens budgetförslag, närmare bestämt brytpunkten för den statliga inkomstskatten.

Det här skulle ju inte hända, enligt Socialdemokraterna. Men nu är man där. För bara några dagar sedan avslutades kyrkovalrörelsen där (S) ledande argument för att gå och rösta var att hålla SD utanför de valda församlingarna. De främlingsfientliga politiker man ville hålla borta från kyrkofullmäktige gör man gemensam sak med i Sveriges lagstiftande församling.

Den moraliska kollapsen blir fullständig när man får klart för sig att det jobbskatteavdrag (S) vill fälla i Riksdagen, tänker man låta bestå vid en eventuell valseger. Det som är olämpligt före valet är lämpligt i valrörelsen. Förtroende byggs genom kunskap och omdöme, det förstärks av konsekvent och principfast agerande. Här ser vi istället det politiska kappvändandet i sin tveksamma prakt. Hur ska väljarna hänga med? Vad gäller i morgon? Jag upprepar en utsaga från nätet: fråga en sosse nära dig om de är stolta över de senaste dagarnas agerande!

Uppdatering:
Aftonbladet blandar bort korten

Aftonbladet hävdar i sin ledare att problemet är att Sverige har en minoritetsregering. Alliansregeringen borde söka stöd hos (S). Är det botemedlet för att slippa se (S) göra gemensam sak med SD? Man odlar myten att Alliansen söker stöd hos SD. Jag vill uppmana Aftonbladet att penetrera matematiken bara något steg djupare. Alliansen behöver inte stöd från SD. Alliansen är i minoritet i riksdagen men är samtidigt större än S + MP + V. Det är dessa partier som behöver SD:s aktiva stöd för att fälla Alliansens förslag.

AB hävdar vidare att (S) knappast kan undvika att rösta på sina egna förslag. Alldeles riktigt, så länge som det är deras egna. Men i fallet med den statliga brytpunkten i inkomstskatten har man gjort gemensam sak med SD i processfrågan, i syfte att kringgå riksdagens beslutsregler. Då vet man precis vad man vill och agerar därefter. ”Ändamålen helgar medlen”. Det har lett Socialdemokraterna till att ge SD reellt inflytande i riksdagen. Ett trendbrott att minnas.

Intressant?

8 kommentarer på “Uppdaterad: Moralisk kollaps hos oppositionen”

 1. Förväxlar du inte jobbskatteavdraget med förslaget om ändrad brytpunkt för statlig skatt nu?

  Likväl är det förstås tråkigt att SD får en propagandaseger och ökad legitimitet.

  Mårten

 2. Hmm, en majoritet i riksdagen är emot att brytgränsen höjs. Borde det inte bli så då i en demokrati då? Kommer inte ihåg allt från samhällskunskapen i skolan men är ganska säker på att så är fallet.

  1. RÄTTAD: Riksdagen har regler för hur budgeten ska beslutas. Man voterar inte om enskilda poster, man beslutar om alternativ för hela budgeten. Detta för att enskilda kostnadsökningar inte ska vinna majoritet utan finansiering. S gör nu gemensam sak med SD för att bryta upp detta. Det är övertrampet. / LK

  2. Om den här omröstningen strider mot Riksdagens regler, så är väl knappast beslutet giltigt? Du kanske menar att det finns en vedertagen praxis, snarare?

   Hur som helst kan man ju också se det som att Borg lade en budget med delförslag som han måste ha förstått att oppositionen inte gärna ville låta gå igenom.

   Riksdagen måste, hur som helst, ses som överordnad regeringen. Någon bättre representation för folkviljan än det direktvalda parlamentet finns inte i en demokrati!

   Mårten

 3. Mårten, så här uppfattar jag det. Det handlar om gällande riksdagsbestämmelser för budgetbeslut. Dessa gällande bestämmelser syftar till att ta budgeten i sin helhet, inte bryta upp den i delförslag. Syftet med detta är att det inte ska bli beslut om tillkommande kostnader utan att detta har finansiering. De som följer kommunalpolitiken (och annan politik) kan annars ofta lägga märke till att politiker väcker förslag om nya kostnader utan att tala om hur de ska finansieras.

  Det handlar alltså om en gällande riksdagsbestämmelse. En sådan bestämmelse kan undantas genom ett aktivt riksdagsbeslut. Det är förslag om det senare som S och SD nu tänker driva igenom. Därigenom blir det möjligt för riksdagen att ta enskild ställning till förslaget om brytpunkten. Och därigenom kan S + MP + V +SD triumfera i den delfrågan.

  Att riksdagen är överordnad regeringen och yttersta representant för folkviljan är självklart. / LK

  1. Man kan också notera att din invändning i det aktuella fallet inte är så relevant, eftersom minoritetens linje åtminstone kortsiktigt ger större inkomster för staten.

   Mårten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s