Fler positiva nyheter

1309MittiSept

Nu ska vi skriva positivt om Salem (igen). Inom några dagar kom två positiva nyheter som understryker att vi bor i en attraktiv kommun.

SCB gör medborgarundersökningar vartannat år över hela landet. Salem deltar alltid, i år blev det totalt 138 kommuner där ett urval av invånarna fick bedöma service, standardfrågor samt möjlighet till inflytande. Än en gång får vår kommun mycket höga omdömen, bäst på Södertörn. Exempelvis vill 77 % av salemsborna rekommendera en god vän att flytta hit, jämfört med 63 % i genomsnitt i undersökningen. När det gäller ”inflytande” och ”förtroende” är det enbart två kommuner i hela landet som får bättre värden än Salem. Det är naturligtvis oerhört glädjande att vi får den här bekräftelsen för tredje gången i rad. (Läs mer här!)

”Här får husköpare mer för pengarna” skriver Mitt i Botkyrka-Salem och konstaterar att huspriserna i Salem ökat mest i länet, 25 % på fem år. Om man är beredd att åka en bit längre ut till vår kommun, är det möjligt för många unga familjer att köpa prisvärda radhus. Lägg därtill en väl fungerande service, bra kommunikationer och nära till naturen så ökar inflyttningen.

Intressant?

5 thoughts on “Fler positiva nyheter”

  1. Mårten, du skriver en hel del klokt i många kommentarer. Många gånger har du en alternativ tolkning av olika budskap, alternativ och kritisk. Kritisk ska man vara. Beträffande bostadspriserna som stigit i Salem (och regionen) har du säkert delvis rätt när du analyserar marknadsprissättningen utifrån tillgång och efterfrågan. Men kan du inte tillåta dig en tanke av glädje över att bostadsmiljön i din nuvarande hembygd på detta sätt får ett så pass gott betyg? / LK

  2. Jag är knappast ensam om att påpeka att bostadsbyggandet är beklämmande lågt i regionen.

   Om det handlar om att glädjas över attraktiviteten hos boendemiljön skulle jag ha lättare att glädjas om det fanns påtagligt underlag för en sådan tolkning, vilket jag inte anser att prishöjningar självklart är. Och kraftiga prisökningar undergräver ju också de framtida möjligheterna för hushåll med måttliga inkomster att bosätta sig i kommunen…
   Diskrepansen mot ett önskeläge blev extra stor när man betänker att Berlin är en storstad som ändå fortfarande erbjuder anmärkningsvärt prisvärt boende på många håll.

   I många frågor tycker jag kommunen gör rätt, som med Rönninge centrum där min enda reservation är att jag inte tycker det är naturligt att centrumets högsta hus ska ligga i söderläge. Det är ett mycket ovanligt val, liksom valet att det långa huset visuellt ska vara en relativt enhetlig volym. Jag hoppas det sistnämnda nu delvis är åtgärdat…

   I andra frågor tycker jag kommunen klantat till det betänkligt, som med felanmälansmodulen på webben som initialt publicerade personuppgifter öppet utan medgivande från anmälaren, fullständigt i strid med personuppgiftslagen. Där hade det funnits alla möjligheter att lära av andra kommuner.

   Mårten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s