Miljöaktuellt rankar jämställdhet

1306miljöranking

Grattis till Upplands-Väsby som toppar Miljöaktuellts ranking! Salem hamnade på plats 119. Här kan du läsa Salems miljöprestationer jämfört med andra kommuner.

I sammanfattning:

  • På ”Miljöaktuellts plussida”. Vi har måldokument, miljöprogram och tillsynsplaner som sig bör. Vi mäter luftkvalitet, ser till att transporterna minskar sin miljöpåverkan och tar hänsyn till klimatförändringarna i våra risk- och sårbarhetsanalyser. Vi arbetar med miljöprojekt och ställer miljökrav vid upphandling. Vi har konsekvensbedömningar av hållbarhet och strategi för ”Grön IT”. Vi exploaterar inte god jordbruksmark, skyddsvärd natur eller grönområden i tätorter.
  • På minussidan: Vi har ännu inte separation av matavfall (kommer i närtid). Vi har inte hårdare krav på låg energiförbrukning än Byggverket (en fråga som prövas i statliga utredningar just nu, det finns en målkonflikt med kostnadssidan). Vi har ännu inte kommit igång med bilpool (utreds).
  • Ytterligare på minussidan: För att placera sig högt i rankingen ska kommunen vara medlem i eller skriva på inte mindre än åtta olika organisationer/överenskommelser, de flesta på EU-nivå. I en liten kommun med små övergripande resurser kan inte jag se det som optimal resursanvändning – heller inte som yppersta miljöpolitik – att tillgodose dessa krav.
  • Dessutom har ”Miljöaktuellt” dragit slutsatsen att vi inte har ett systematiskt förbättringsarbete för bättre jämställdhet. Det anses också belastande att vi inte skrivit på CEMR:s jämställdhetsdeklaration. Jämställdhet är viktigt, men någon får gärna förklara för mig hur dessa två frågor kan utgöra parametrar i en miljöranking.

Salems kommuns viktigaste miljöprojekt just nu är att färdigställa en damm för att samla upp och rena dagvatten från stora delar av kommunen, för att minska övergödningen av kväve och fosfor i Uttran. Det känns konkret och bra att se till att bygga den dammen.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s