Under det demografiska trycket

(Källa: SKL)
(Källa: SKL)

Diagrammet ni ser är för många av oss kommunalpolitiker lite av en rysare. Det visar hur antalet äldre, grundskolelever och förskoleelever ökar och det samtidigt. I Salems fall minskar dessutom inte antalet gymnasieelever. Reellt så ökar kostnaderna i gymnasiet allmänt, eftersom gymnasieskolan numera kan kallas fyraårig, beroende på alla omval.

Dessutom ökar de olika grupper som är beroende av individ- och familjeomsorg, omsorg om personer med funktionsnedsättning och barn och ungdomar i behov av särskilt stöd i skolan, samt försörjningsstödet. Den jobbiga verkligheten för många kommuner är att välfärdens kostnader ökar starkt samtidigt som finanskrisens stagnation fortfarande håller greppet om intäkterna.

Kostnad- och intäktsutveckling i Salems kommun
(Källa: Salems kommun, Ekonomienheten)

Den budgetprocess som nu påbörjats är därför den jobbigaste hittills under mina 15 år som kommunalråd i Salem. Det är ett kärvt läge. Vi kan nu inrätta en resultatutjämningsreserv (ej helt jämförbar med resultatutjämningsfond i privata företag) där vi ska avsätta ca 35 mnkr från de senaste positiva överskott kommunen gjort (fr o m 2010), för att använda nära 7 mnkr under treårsperioden. Men det blir besparingar på 8,5 mnkr år 2014 och 12,5 mnkr 2015 och framåt. Besparingarna är möjliga främst på barn- och utbildningsområdet eftersom vi har högre lärartäthet än många andra kommuner. Men det blir också besparingar på fastighetsunderhållet m m. Skattenivån föreslås ligga kvar på 19:90 kr per hundralapp.

Fullmäktige fattar beslut om ramarna den 13:e juni. Förslaget beskrivs närmare här.

Intressant?                                              Salems kommuns information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s