Hur står det till med valfriheten i Salem?

(www.fotolia.com)

Almega har kommit med en rapport benämnd ”Hur är det ställt med valfriheten i din kommun?”. Med hjälp av statistik från SCB har de gått igenom skolområdet, omsorgerna och vården och kartlagt hur stor del av verksamheten i varje kommun som drivs med kommunen som huvudman respektive den andel som drivs av olika former av fristående huvudmän.

Salem ligger högt, vi rankas som nr 20 i riket. Eftersom kommunerna i Stockholms län dominerar toppen av listan ligger Salem på plats 16 i Stockholms län. Det är främst inom utbildningssektorn där Salem har en hög andel barn och elever som går i för-, grund- eller gymnasieskola i fristående regi. Drygt 40% av barnen i Salem går i en fristående förskola, 20 % av grundskoleeleverna går i en friskola och strax över 30% går i en fristående gymnasieskola. Ca 15% av andelen äldre som bor på särskilt boende, bor på ett äldreboende i enskild regi. Ser man till besök på vårdcentralerna görs 60% i Stockholms län på vårdcentraler i enskild regi.

Valfriheten är störst i kommuner med alliansstyre. Enligt Almegas opinionsundersökning anser fyra av fem svenskar att det är viktigt att kunna välja grundskola eller gymnasium. Sju av tio tycker det är angeläget att ha valfrihet inom vård och omsorg. Almega menar vidare att valfriheten ökar, men att offentligt driven välfärd fortfarande dominerar stort.

Vi är ganska nöjda med valfrihetsutvecklingen i Salem, framför allt inom grund- och förskolan. Ett stort steg togs när Söderby Friskola etablerades för ett antal år sedan. Därefter har Pysslingen startat Parkskolan och Rosenlundsskolan, samt förskola uppe i Söderby park. Genom Lagen om valfrihetssystem (LOV) kan Salems kommun erbjuda valfrihet inom hemtjänsten. Vi är nöjda tills vidare, men strävar efter att fortsätta utvecklingen för salemborna att kunna välja utförare inom välfärden.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s