Kurvans kraft och krulliga proteiner

Forskningsdirektören Jan Andersson, i bakgrunden Torbjörn Rosdahl (finanslandstingsråd)
Forskningsdirektören Jan Andersson, i bakgrunden Torbjörn Rosdahl (finanslandstingsråd)

Frösundavik var platsen för moderata landstingsgruppens konferens fredag-lördag. Ett dygn med intressanta föredragshållare, bl a hämtade utanför politiken. SACO:s Gunnar Wetterberg underhöll oss med ”Kurvans kraft”, en timmes samhällshistoriskt kåseri baserat på en enda bild, födelsetalen 1900-2013.

Såsom varandes 50-talist utvecklade GW en kärleksfull satir över 40-talistgenerationen, med allerstädes närvarande Malmöitiska diftonger, d v s välljudande skånska. GW menade att det i stort sett endast funnits en ”normal” generation och det är 50-talisterna. Det är lätt att instämma. Många glada skratt lockades fram med formuleringar som ”Hur ska vi evakuera 40-talisterna?” För eventuella dysterkvistar meddelade GW att historiskt sett ökar alltid produktiviteten. En produktivitetsökning med 2% år leder till fördubblad köpkraft på 30 år. GW riktade framför allt in sig på socialförsäkringarna som ett område som behövde politisk reformering. Andra uppmaningar var bl a ”Förläng arbetslivet!”

Professor Jan Andersson, som numera är landstingets forskningsdirektör, gjorde ett annat väldigt uppskattat framträdande. Som trafikpolitiker var det angenämt att blicka in i sjukvårdsfrågorna med den vetenskapliga attityd JA utstrålade. JA underströk Sveriges goda framtidsutsikter på forskningsområdet. En liknelse som fastnade var skillnaden mellan raka proteiner och krulliga dito, där de senare är farliga. Den svenska forskningen inom ”Life Science” har kommit på god väg med att ”räta ut proteinerna”, något vanvördigt uttryckt.

Jan Andersson underströk också den framtidssatsning som Nya Karoliska Sjukhuset är. Ett exempel var att ett orimligt stort antal patienter dör varje år i sjukdomar som drabbat dem inom ramen för tiden inom sjukvården och  som borde kunnat undvikas. Satsningen på att bygga NKS med enkelrum är därför angelägen som en hygienfaktor. Jan Andersson lyckades förmedla många goda vibrationer om landstingets forskning.

Sammanfattningsvis: ett väl använt dygn där man åkte hem med en känsla av att vara kompetensutvecklad.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s