Det krävs mer än tur, Stefan Löfven!

(Bild: www.fotolia.com)
(Bild: http://www.fotolia.com)

Stefan Löfven öppnade S-kongressen med att lova halverad arbetslöshet till 2020. Vem imponeras av det? Att utge sig för att ”binda sig vid masten” för ett mål som ligger två år efter nästa mandatperiod, sex år senare än den tidpunkt då man söker folkets förtroende, det är knappast någon djärv och dådkraftig politisk prestation.

Vår partisekreterare Kent Persson kallade detta för ”ett luftmål” i en förnämlig kommentar igår. Det är bara att instämma.

Arbetslösheten förtjänar en djupare behandling än så, inte som politiskt slagfält utan mer som samhällsproblem. Många av oss är uppväxta i den keynesianska andan att arbetslöshet kan lösas genom större statliga utgifter. Det är länge sedan det var så enkelt, om det någonsin inträffat. ”Till att börja med måste man ha tur”, säger Anders Forslund på IFAU i DN idag. Med ”tur” avser Anders Forslund bl a lyckan att slippa finans- och eurokriser. Den europeiska konjunkturen påverkar vårt exportberoende fosterland, men Anders Borgs insatser som finansminister visar att det inte bara var tur när Sverige klarade konjunkturfallet.

Stefan Löfven behöver redovisa konkret politik om hans ”luftmål” ska kunna granskas närmare i sömmarna. Hur har (S) tänkt sig lösa ”missmatchen” på arbetsmarknaden där de arbetssökande är många samtidigt som efterfrågan på arbetskraft är hög inom vissa yrken? Kan Stefan Löfven öka efterfrågan på svenska exportprodukter med högre skatter?

Jobbfrågan blir sannolikt en valvinnare 2014, för någondera sidan. Då räcker det inte med tur.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s