Färre bilar, mindre koldioxid, bättre trafiksäkerhet

Express Courier

Södertörnssamarbetet levererar! Nykvarn, Södertälje, Salem, Botkyrka, Huddinge, Tyresö, Haninge och Nynäshamn samarbetar i en rad projekt. Lösenordet är “ökad gemensam nytta”. I vissa frågor, långt ifrån alla, går det att nå stora fördelar genom att samarbeta i regionen. Nu ska varutransporterna till skolor, äldreboenden och andra kommunala målpunkter samordnas.

Efter två års förstudier fattar nu Södertörnskommunerna beslut om att ingå i detta transportsamarbetsprojekt. Ett exempel på fördelarna: Istället för 10 varutransporter per vecka till en skola från 6 olika leverantörer samordnas dessa körningar som går till en gemensam omlastningscentral. På centralen samlar man ihop leveranserna till två turer per vecka. Det blir alltså färre transporter och därmed lägre utsläpp av koldioxid, kväveoxider m.m.

Prognoserna pekar på att CO2-utsläppen från dessa transporter kan minska med 563 000 ton eller drygt 50% (från denna typ av transporter) om hela Södertörn deltar. Det motsvarar utsläppen från nära 4000 dieseldrivna lastbilar under ett år! Färre transporter ger också bättre trafiksäkerhet när bilarna ska leverera vid skolor m.m. Målsättningen är också att förbättra konkurrensmöjligheterna för mindre leverantörer, som inte är lika beroende av egna transportresurser.

Blir det inte billigare också? Det råder viss försiktighet om de ekonomiska fördelarna. Självfallet ska den politiska målsättningen vara att vi även sparar ekonomiska resurser. Om alla planer och beslut går i lås ska upphandling ske i år med projektstart 2014.

Samordnade varutransporter betyder att miljöarbetet går från ord till handling för att skapa en mer hållbar livsmiljö, vilket är oerhört spännande. Vid sidan av att ge våra sjöar Flaten och Uttran en bättre hälsa har detta projekt högsta prioritet i Salem. Kommunfullmäktige beslutar i frågan om några veckor.

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s